L'"Arxiu d'ETA", amb milers de documents de les operacions antiterroristes més rellevants, ja està a Espanya. Així ho ha anunciat el Ministeri d'Interior quan ha rebut de mans de les autoritats franceses les caixes amb informació privilegiada de la banda terrorista.
A les caixes no només hi ha documentació, també hi ha armes i objectes requisats al llarg de 20 anys. Tot el material s'ha traslladat de París a Madrid per carretera entre els dies 5 i 6 de febrer. Un comboi de camions va portar l'arxiu en una operació inèdita, la primera d'aquestes característiques que es fa amb la col·laboració d'Espanya i França en la lluita antiterrorista.
Són una cinquantena de sumaris instruïts per la justícia francesa, que ja es troben conclosos definitivament, i els elements de prova. Es tracta, precisament, dels sumaris de més rellevància dels últims anys, que es corresponen amb les operacions antiterroristes més importants dutes a terme per la policia francesa en col·laboració amb els serveis d'informació espanyols. Una tasca en la qual ha destacat la ja exjutge Laurence Levert, un dels millors aliats que han tingut les Forces i Cossos de Seguretat espanyoles en la seva decidida lluita contra ETA, segons fa constar el Ministeri d'Interior.
El volum del material que constitueix el "arxiu d'ETA" "és molt valuós" destaca el Ministeri d'Interior. Està format per milers de documents i efectes i una gran quantitat de dispositius informàtics de gran capacitat d'emmagatzematge.
Els analistes calculen que només en format paper hi hauria més de 40.000 folis de documentació, al que caldria afegir els documents en format digital, que s'estima en bastants centenars de terabytes.
També hi ha 300 armes i peces d'armes de tot tipus (pistoles, revòlvers, armes camuflades en objectes, llançagranades, etc.). Armes que seran objecte d'estudis balístics per comparar-les amb atemptats sense aclarir que hagin estat comesos a Espanya.
Que es farà amb el material
El material ha de servir, segons el Ministeri d'Interior, per potenciar la investigació dels crims d'ETA sense resoldre judicialment i contribuir a dignificar la memòria de les víctimes a través del treball del Centre Memorial amb seu a Vitòria.
Els experts esperen trobar dades rellevants sobre el funcionament intern d'ETA, decisions estratègiques, autocrítiques sobre la realització d'atemptats terroristes, dades sobre l'extorsió coneguda com "impost revolucionari", notes internes de aparells i comandos d'ETA, informació sobre potencials objectius, etc.
El lliurament ha estat fruit d'un treball conjunt entre autoritats judicials i els ministeris d'Interior i Justícia d'Espanya i França que va tenir el seu punt culminant al febrer de 2017, en el marc de la cimera hispanofrancesa de Màlaga.