El secretari d'estat nord-americà Antony Blinken ha avisat d'una "recessió" pel que fa a la democràcia arreu del món. Així ho ha declarat en un acte conjunt amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg.

En resposta a aquest retrocés, l'americà ha instat a les democràcies a demostrar com, en comparació a les autocràcies, aquest sistema està més capacitat per donar resposta a les necessitats de les persones.

"Recessió democràtica"

En referència a l'anomenada "recessió democràtica", Blinken ha argumentat com actualment "veiem països retrocedir en alguns dels senyals d'identitat bàsics de la democràcia." Concretament, el secretari d'estat ha fet referència a controvertida legislatura de Donald Trump, i en especial als esdeveniments del 6 de gener, quan centenars de seguidors de l'ara expresident van assaltar l'edifici del Capitoli situat a la capital dels Estats Units, interrompent la confirmació de la victòria electoral de Joe Biden i culminant amb 5 morts. Aquest fet ha deixat sequel·les en la democràcia americana i en la memòria de la població. 

Paral·lelament, l'americà alerta com s'està produint un auge d'autocràcies que plantegen "un desafiament directe a les democràcies" i estan dient que poden donar "millors resultats" per a la gent. En aquest sentit, sembla que el populisme planteja un terreny més atractiu que la democràcia, sobretot en termes de relat polític.

De fet, les dades recollides pel Pew Research Center el 2019 en qüestionaris a persones de 34 països, alerten que un 52% de la població mundial no està "satisfeta amb la democràcia". Aquestes dades d'insatisfacció arriben al 74% dels entrevistats de nacionalitat grega, un 69% dels britànics, un 59% dels nord-americans i el 58% dels francesos. En l'estat espanyol, un 68% de persones diuen estar insatisfetes amb el sistema democràtic actual, sense dubte una xifra molt preocupant.

 

Pew Research Center democracia

Pew Research Center democracia

Dont: Pew Research Center 2019

Una tasca per a les democràcies

Blinken ha reconegut que, en contraposició als règims autoritaris, "el principal desafiament que tenim és demostrar exactament el contrari: que, de fet, les democràcies són més hàbils per a donar a la gent el que necessita i vol". En definitiva, les democràcies modernes han de millorar la percepció del seu sistema mitjançant un canvi en el relat de la democràcia que sigui atractiu per tal de convèncer a la població desil·lusionada.

 

Foto principal: protestes davant el Capitoli abans de l'assalt / Efe