Els EUA han donat crèdit als informes sobre l'ús de Pegasus a Espanya contra l'independentisme català, el mateix dia que diputats espiats s'han reunit amb la comissió Pegasus de Madrid. En el seu informe anual sobre drets humans, el Departament d'Estat nord-americà ha destacat el Catalangate — l'escàndol d'espionatge revelat per Citizen Lab. "Hi ha informes que el govern espanyol hauria monitorat les línies de comunicació de polítics independentistes catalans, encara que el govern central sosté que té l'autoritat legal per fer-ho", afirma el document. I això que espanyolistes com Jordi Cañas havien fet un intent matusser per desmuntar l'informe de Citizen Lab.

En l'apartat sobre "interferència arbitrària o il·legal amb la privadesa, la família, la llar o correspondència" (pàgina 7), el Departament d'Estat nord-americà recorda que Citizen Lab va publicar l'informe "al·legant que el govern (espanyol) va fer servir el programari Pegasus per atacar fins a 65 telèfons mòbils de líders independentistes catalans entre el 2017 i el 2020". "Els individus afectats inclouen l'actual i diversos anteriors presidents de la Generalitat de Catalunya, diputats del Parlament Europeu, juristes, activistes i polítics catalans", concreta. Així mateix, afegeix que l'aleshores directora del CNI, Paz Esteban,  "va reconèixer en una sessió informativa el 5 de maig davant una comissió del Congrés que el CNI havia piratejat els mòbils de 18 líders separatistes catalans". "Però va afirmar que el CNI disposava de les autoritzacions judicials necessàries per fer-ho", indica.

 

El govern espanyol i Pegasus: res públic

També sobre l'espionatge a l'estat espanyol, l'informe dels EUA fa referència a quan el ministre Félix Bolaños "va dir que el programari Pegasus es va utilitzar per piratejar els telèfons mòbils del president, Pedro Sánchez; la ministra de Defensa, Margarita Robles; i l'exministra d'Exteriors, Arancha González Laya, al maig i juny del 2021". "Bolaños va culpar actors externs, però va dir que el govern (espanyol) encara investigava qui estava darrere l'atac", afegeix. Finalment, destaca que "el govern (espanyol) no havia fet pública cap troballa sobre els incidents a finals d'any" — motiu pel qual institucions i entitats internacionals han criticat les autoritats espanyoles.

En un altre ordre de coses, el document del Departament d'Estat nord-americà recull la demanda de diverses ONG perquè la policia deixi de fer servir bales de goma a les manifestacions i destaca el cas de la vaga de treballadors del metall a Cadis — on manifestants van demanar a la Fiscalia una investigació sobre l'ús de la força. També subratlla que dos policies van ser processats a Barcelona per la pèrdua d'un ull de Roger Español, així com els abusos policials ocorreguts durant les protestes per la detenció de Pablo Hasél. Quedi clar que aquest informe serveix de guia al Congrés dels EUA a l'hora de determinar les ajudes exteriors que concedeixen a cada nació.