La diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant ja ha pagat la multa de 13.500 euros imposada pel Tribunal Suprem per un delicte de desobediència per no haver respost les preguntes de Vox durant el judici de l'1-O. Amb aquest pagament, fet el 22 de desembre passat, es considera complerta la pena. Reguant ho ha anunciat més de dos mesos després via Twitter, compartint una imatge de la notificació del Suprem en què se li comunica que ja no té responsabilitats penals per no contestar el partit d'ultradreta, que durant el judici era acusació popular. "El problema? És que no hauria de ser cap delicte, com no ho hauria de ser plantar-los cara al carrer", ha defensat Reguant, citant les dues dones encausades per haver "plantat cara" als ultres al barri del Raval el 2020 o els 14 joves encausats per "la resposta popular i antifeixista" l'octubre del 2020 a Pego, Alacant. "Ho vaig dir i ho tornaria a dir les vegades que fes falta: Vam actuar a consciència", ha reiterat la diputada en un segon missatge, recuperant el seu al·legat final durant el judici i recordant que encara queda pendent el procés contra Antonio Baños.
1. Avui el Suprem m'ha notificat q ja no tinc responsabilitats criminals per negar-me a contestar a l'extrema dreta al judici del Procés. El problema? És que no hauria de ser cap delicte, com no ho hauria de ser plantar-los cara al carrer com han fet @ravalvsvox o @EncausatsPego pic.twitter.com/PXidsyMupk
— Eulàlia Reguant Cura (@aramateix) March 7, 2023
La condemna del Suprem es va conèixer el passat mes d'octubre. En ella, el Tribunal considerava que la diputada de la CUP havia comès un delicte de desobediència greu a l'autoritat, però finalment no li va atribuir cap condemna d'inhabilitació, tot i que en les setmanes prèvies ella donava per fet que seria així. Pocs dies abans de declarar per negar-se a respondre les preguntes de Vox durant el judici, Reguant assegurava que no tenia cap mena d'esperances de sortir-ne absolta. Des del seu partit, apuntaven en la mateixa línia: “El Tribunal Suprem està assumint les tesis de l’extrema dreta perquè es preveu una sentència d’inhabilitació, la sentència de la venjança”, assegurava la diputada de la CUP al Congrés dels Diputats, Mireia Vehí.
Eulàlia Reguant contra Vox
Reguant es va negar a contestar Vox durant la seva compareixença com a testimoni al judici del procés el 2019 i que va acabar amb la sentència condemnatòria dels presos polítics. Concretament, aquesta decisió de la diputada de la CUP va tenir lloc el 27 de febrer del 2019. En el nou judici, a finals de setembre de 2022, Reguant va denunciar la repressió de l'Estat, reafirmant-se en la seva decisió de no contestar el partit ultra: "No volia contestar l’extrema dreta, qui representa el feixisme, el racisme i el masclisme". En la seva sentència, el Suprem va recollir "l'actitud de l'acusada negant-se a complir el mandat del tribunal ha estat evident, inequívoca, clara i patent", no només expressada durant el judici oral, sinó també per escrit en el text presentat per la seva representació processal.