La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que confirmi si el president Carles Puigdemont, els dos eurodiputats de Junts, Toni Comín i Clara Ponsatí, i l'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé, es troben dins de la llista de 59 càrrecs proclamats electes a les eleccions europees l'any 2019, després que el comitè d'Afers Jurídics de la cambra no pogués verificar les credencials dels eurodiputats. Segons ha informat EFE, la JEC ha rebut aquesta setmana la carta enviada per Metsola i serà contestada dijous vinent en una reunió prevista, en la que s'espera que la Junta analitzi aquesta situació jurídica, que és "complexa", ja que recorden que la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) estableix com a requisit l'acatament de la Constitució.
Verificació de les credencials
Després de les eleccions europees del 2019, la JEC va reconèixer que Puigdemont, Comín, Ponsatí i Solé havien estat elegits, però posteriorment no els va incloure en la llista que havia d'enviar-se a Brussel·les atès que no van acudir al Congrés dels Diputats per jurar o prometre la Constitució espanyola, ja que en aquell moment ja estaven a l'exili. Sis mesos més tard, l'Eurocambra va reconèixer els escons dels dos polítics exiliats, de la mateixa manera que va passar amb Ponsatí, que poc després, va ocupar un dels escons que van deixar buits els eurodiputats anglesos amb l'aprovació del Brèxit. En el cas de Jordi Solé, hi ha una diferència i és que va assumir l'escó sense jurar la Constitució, però, en canvi, sí que es va presentar al Congrés. Tanmateix, sembla que la JEC tampoc no ha fet arribar la seva documentació.
El Parlament Europeu no ha aconseguit finalitzar el procés de verificació de credencials d'aquests eurodiputats perquè no va rebre la notificació pertinent i la documentació necessària de la JEC, de manera que com que no reuneixen amb els requisits de la legislació nacional no podrien ocupar escó a l'Eurocambra. Per aquesta raó, el passat 18 de maig, la comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament de la UE va requerir a la presidenta de la Cambra, que demanés formalment a la JEC que enviés una notificació i documentació per a la verificació de credencials o, en cas que això no fos possible, "l'explicació de la seva absència i les conseqüències que d'ella se'n derivin".
Alternatives pels eurodiputats
La JEC es reunirà dijous vinent per tractar aquest assumpte, que porta a una situació sense precedents en la història de l'Eurocambra, ja que deixa en l'aire i dependent de la decisió de la Junta Electoral Central l'estatus d'aquests quatre diputats. Algunes fonts parlamentàries europees, citades per Efe, incideixen que segons aquesta decisió els quatre eurodiputats poden "perdre prerrogatives adjuntes al càrrec", com el salari o el seu dret a vot, o mantenir el seu escó de forma temporal. Una altra opció, segons les mateixes fonts, és que la seva acta quedi vacant, en aquest cas l'escó correspondria als següents membres de les llistes electorals del 2019.
La situació actual dels quatre eurodiputats seguirà sense canvis fins que la JEC aclareixi la seva situació legal, ja que de moment acudeixen al seu escó. Puigdemont, per la seva banda, ha recorregut la sentència emesa pel Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que desestima el recurs que va interposar l'eurodiputat contra el Parlament Europeu per no deixar-li assumir el seu escó des del principi de la legislatura.