L'informe "sobre ingerències estrangeres en els processo democràtics de la Unió Europea" que s'ha debatut avui a l'Eurocambra mantindrà la referència a suposats contactes de Rússia amb "representants d'un grup de secessionistes catalans". L'eurodiputada irlandesa del grup de l'Esquerra Clare Dale havia presentat una esmena per eliminar aquesta referència però ha estat rebutjada pel ple. L'esmena ha rebut el suport d'IU però en canvi no el vot de Podemos, que també forma part del grup de L'Esquerra i s'hi han abstingut. També l'han recolzat Junts, ERC, PNB i Bildu. Finalment, ha sumat 97 vots a favor, però 470 en contra, mentre que 123 eurodiputats s'hi han abstingut. Un cop s'han votat les esmenes, el text final de l'informe es votarà demà, però es dona per segura la seva aprovació, atès que compta amb el suport dels grups majoritaris.
L'Informe, que investiga contactes de Rússia amb partits i moviments ultres d'Europa, demana investigar en profunditat "les conclusions sobre els contactes estrets i regulars entre funcionaris russos i representants d’un grup de secessionistes catalans a Espanya", així com també entre funcionaris russos i el major donant privat per a la campanya del Brèxit a la Gran Bretanya, per considera que "formen part de l’estratègia més àmplia de Rússia per aprofitar tots i cadascuna de les oportunitats per manipular el discurs amb la finalitat de promoure la desestabilització”.
Fonts d'IU citades per Europa Press han argumentat que la vinculació entre Rússia i dirigents independentistes catalans mai no han estat provades i han rebutjat que es posi al mateix nivell que els nexes del Kremlin amb la Lega de Mateo Salvini, el Fidesz de Viktor Orbán o l'Alternativa per Alemanya. La referència es va incorporar durant el debat de l'informe amb una esmena de PP i Cs arran del reportatge del New York Times que assenyalava contactes de Rússia amb l'entorn de Puigdemont. Posteriorment la Comissió Europea va assegurar desconèixer el suposat informe de la Intel·ligència Europea en què es basava aquella informació.
Borrell: sancions per desinformacions
L'alt representant de la UE per a la política exterior, Josep Borrell, ha assegurat aquest matí al ple durant la presentació de l'informe que proposarà un nou mecanisme per sancionar els actors responsables de la desinformació. "La democràcia és un sistema el combustible de la qual és la informació. Si la informació és dolenta, la democràcia és dolenta i, si la informació està sistemàticament esbiaixada i contaminada per la mentida, els ciutadans no poden tenir precís coneixement de la realitat", ha argumentat.
L'objectiu, segons ha explicat Borrell, és oferir garanties que la informació que circula a l'entorn mediàtic europeu no sigui un "element que contamini les ments". Precisament, durant la seva intervenció l'alt representant ha justificat que la UE hagi bloquejat les emissions de Sputnik i Rússia Today en resposta a la invasió d'Ucraïna argumentant que aquests mitjans són "armes".