L'eurodiputada Diana Riba, que va encapçalar la llista d'Ara Repúbliques a les passades eleccions europees del 9 de juny, ha anunciat que s'ha fet militant d'Esquerra Republicana aquest divendres. En una publicació a X (abans, Twitter), Riba ha defensat que és un "moment de fer el pas endavant" i "adquirir més compromís i més implicació amb la família republicana". Fins ara, la qui també és dona de Raül Romeva havia concorregut com a independent a la llista dels comicis a l'Eurocambra, i ara ha decidit afiliar-se dins les files republicanes. Aquest moviment es produeix, a més, en un moment de crisi després de la patacada electoral del passat 12 de maig i en una setmana en què el partit ha viscut la tensió que ha suposat l'origen i l'autoria interna dels cartells difamatoris contra els germans Maragall.

Actualment, Diana Riba és presidenta del grup de l'Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu, la família política europea que postulava Raül Romeva com a president de la Comissió Europea. És una tasca en la qual substitueix Jordi Solé, exeurodiputat d'ERC, que va quedar fora de les llistes del 9 de juny. El salt de Riba a la política es va produir l'any 2019, quan va incorporar-se com a número 3 de la candidatura d'Ara Repúbliques -la coalició d'Esquerra Republicana amb Bildu i el BNG que llavors va liderar Oriol Junqueras-. Amb els resultats del 2019, va resultar escollida europarlamentària. Durant la seva primera legislatura, va formar part de comissions com la de Cultura i Educació, la de llibertats civils, Justícia i Afers d'Interior, i de Drets de les Dones i Igualtat de Gènere. A més, Riba va ser víctima del cas de ciberespionatge a diversos dirigents i personalitats destacades de l'independentisme, que es coneix com a Catalangate. En aquesta línia, convé assenyalar que va ser vicepresidenta de la Comissió d'Investigació de Pegasus i altres programaris espia en el marc de l'Eurocambra.

 

Una setmana convulsa a Esquerra Republicana

Una investigació del diari Ara publicada el dilluns apuntava que els cartells carregant contra els Maragall i l'alzheimer van ser encarregats des de dins de la formació. Aquest escàndol ha rebut la condemna de milers de militants del partit, que està fent una investigació interna per tal de depurar responsabilitats. Aquesta ha intensificat la pugna entre els sectors d'Oriol Junqueras i Marta Rovira. El dijous, Sergi Sabrià va dimitir com a viceconseller d'Estratègia i Comunicació després d'haver estat assenyalat per aquests cartells i va subratllar al llarg de la seva compareixença -a la qual va assistir Ernest Maragall- que ell no hi va estar implicat. Sabrià defensava fer aquest pas no perquè sigui "culpable" ni perquè "se'n senti", sinó perquè és la "millor aportació" que sosté que pot fer al partit. En aquesta roda de premsa, el ja exviceconseller va disparar contra Oriol Junqueras: "Hi ha qui ha enfangat fins als límits insospitats un debat intern imprescindible alhora que sentia dir frases com que calia rentar els llençols a casa", en al·lusió a una frase que va pronunciar l'expresident d'ERC quan es va fer públic el manifest que demanava "renovació" al partit. "La conclusió que en trec és que desgraciadament hi ha qui no li importa ni el partit, ni la militància ni la ciutadania. Només l'ambició i el desig personal de controlar una organització per fer-se-la a mida", sentenciava.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!