L'advocat i diputat al Parlament Europeu Igor Šoltes (Verds/ALE) opina que la Comissió Europea "ha expressat clarament la seva opinió" sobre la situació a Catalunya i s'ha posicionat, diu, "només cap a un costat", referint-se al govern espanyol.
Per ell, la implicació internacional i la mediació no passen per l'Executiu comunitari sinó per altres institucions o organismes. "És important demanar també a la comunitat internacional, fora d'Europa, mediació. Amb tot, també hi ha el Consell d'Europa, la Comissió de Venècia o les Nacions Unides, que han intervingut en alguns casos per iniciar el diàleg", explica en declaracions a l'ACN. "Això és important per als dos costats; no fer una política d'amenaces sinó intentar parlar per solucionar una situació que no és fàcil", conclou.
En una línia similar a Šoltes s'ha expressat la líder de l'Esquerra Unitària a l'Eurocambra, l'alemanya Gabriele Zimmer. La presidenta del grup considera que la UE "no pot ser mediadora", ja que hi ha líders com la cancellera Angela Merkel, que estan donant suport a Rajoy. Per contra, segons ella, les institucions han de "pressionar" el president del govern espanyol perquè accepti el diàleg.
Precisament aquest dimecres el vicepresident de la Comissió Europea Valdis Dombrovskis ha dit que des de la institució "confien" en el president Mariano Rajoy i les institucions espanyoles així com en "totes les forces polítiques" que treballen per una solució en el marc de la constitució espanyola i ha reiterat "la crida pel ple respecte a l'ordre constitucional d'Espanya".
Ara que la situació a Catalunya és sobre la taula d'Europa, i després d'una setmana amb debats monogràfics al Parlament Europeu i al Comitè de les Regions, el paper que han de jugar les institucions europees és motiu de confrontació entre partits. Mentre que populars i socialistes europeus han rebutjat al ple de l'Eurocambra la mediació, els Verds o l'Esquerra Unitària la defensen.