L'eurodiputat flamenc Mark Demesmaeker ha preguntat a la UE, en un article al diari belga HLN, "fins quan es permetrà a Espanya vulnerar els drets humans".

Demesmaeker recull tot de casos de vulneració dels drets humans per part de l'Estat espanyol, des de casos bascos a la situació dels presos polítics catalans.

"No hi ha dubte que les sancions que s'han imposat a Oriol Junqueras, el vicepresident de la Generalitat escollit democràticament, no són proporcionals. A finals de l'any passat, va concedir una entrevista des de la seva celda en plena campanya electoral, i va ser castigat amb algunes nits d'aïllament. És just senyor Timmermans (comissari europeu de Drets Fonamentals)?", es pregunta.

L'eurodiputat recorda que els presos polítics catalans estan empresonats lluny dels seus familiars. "La dona de Jordi Cuixart ha recorregut 24.000 quilòmetres amb el seu fill, en els darrers 130 dies, per visitar el seu marit. Les visites no són gens fàcils, i com a diputat al Parlament europeu, a mi fins i tot se'm va negar una visita", ha apuntat.

Demesmaeker assegura que els governants espanyols "estan humiliant els seus opositors polítics" i els priven dels seus drets fonamentals. "Aquesta política forma part d'una tradició castellana centenària, que recorda les pràctiques d'intimidació del règim franquista, on se silenciava els enemics polítics", ha afegit.

Es queixa en aquest sentit que "les actuals atrocitats" estan sent amagades per "l'elit de la UE". "El grup del Partit Popular Europeu (democristià), un poderós club d'amics al qual pertany el PP espanyol, ha tancat files i ha deixat fer al primer ministre Rajoy", ha manifestat. L'eurodiputat insisteix que actuen així malgrat les recents crítiques d'Amnistia Internacional, les Nacions Unides i Human Rights Watch.

"Normalment aquests organismes denuncien les violacions dels drets humans a països com Rússia i Turquia. Però aquest any li toca a Espanya, de forma vergonyosa per a un membre de la UE", conclou.