Eurodiputats estrangers de tots els grans grups polítics al Parlament Europeu lamenten en declaracions a l’ACN la judicialització del procés independentista i reclamen “diàleg” i una “solució política” a Madrid.
Csaba Sógor, romanès del Partit Popular Europeu; Ana Gomes, socialdemòcrata portuguesa; Ivan Jakovcic, liberal de Croàcia; Mark Demesmaeker, belga del grup conservador i reformista europeu; Ska Keller, alemanya dels Verds, i Marisa Matias, portuguesa de l’Esquerra Unitària, adverteixen que el judici pel 9-N pot ser “contraproduent” i aposten per una solució negociada. “És una situació molt trista”, lamenta Sógor, del mateix grup parlamentari que el PP espanyol.
Utilitzant l’analogia d’un matrimoni, Sógor destaca que els “problemes s’han de parlar i resoldre” i que fins i tot abans d’acabar als tribunals, les parelles acudeixen a un “mediador”. En aquest sentit, aquest romanès de la minoria hongaresa diu que “Europa pot ajudar” recordant les seves “bones experiències” però també “les dolentes”. “Europa pot donar bones solucions, no estant en un bàndol o l’altre, sinó apostant per la pau, el diàleg i la negociació”, remarca.
Resoldre-ho amb diàleg
“El problema s’ha de resoldre amb diàleg entre les dues parts”, remarca Sógor, que recorda que al seu país el Székely també va fer un “referèndum similar” per aconseguir més autonomia però “no hi va haver cap persecució” judicial posterior. Segons aquest eurodiputat popular, la consulta del 9-N resulta un “avís” que “alguna cosa no funciona”. No tots al seu grup, però, opinen el mateix. El seu líder, Manfred Weber, va indicar en unes declaracions recents que “Europa no pot acceptar que Catalunya actuï al marge de la Constitució”.
Des del segon grup a l’Eurocambra, la socialdemòcrata Ana Gomes adverteix al govern espanyol que la via judicial és “contraproduent” i només serveix per “encoratjar més gent de Catalunya cap a la independència”. “Crec que aquest és el seu únic efecte”, indica la portuguesa, que va assistir a la conferència del president català, Carles Puigdemont, a l’Eurocambra i és del partit de l’actual primer ministre de Portugal, António Costa. “És un problema polític que s’ha d’arreglar a través del diàleg”, defensa.
Difícil pronunciar-se
L’eurodiputat croat Ivan Jakovcic admet que “és molt difícil” pronunciar-se sobre el que està passant amb el judici del 9-N contra l’expresident Artur Mas, però confia que la situació “acabi millor del que es veu ara”. “Mas és un demòcrata, se’l va escollir democràticament”, recorda el croat, que demana un “diàleg raonable entre el govern central a Madrid i el govern a Barcelona”.
Pel belga Mark Demesmaeker, de l’N-VA i que forma part del grup dels conservadors i reformistes europeus a l’Eurocambra, on també s’integren els tories britànics, és “vergonyós” polititzar la justícia. “Un tema polític s’ha de resoldre políticament, democràticament, amb diàleg, i no enviant els polítics a judici perquè no t’agrada la seva opinió”, afirma. Demesmaeker diu no entendre “per què les institucions europees estan tan callades” davant d’aquesta qüestió, i avisa que si la UE oblida els catalans “perdrà cada vegada més suports” en un moment en què es necessiten projectes que, com el català, siguin europeistes.
En una piulada a Twitter, la seva companya de partit, Helga Stevens, va advertir que és “inacceptable” que un líder polític “sigui jutjat per actuar d’acord amb la voluntat del seu poble”. Al mateix grup parlamentari, eurodiputats britànics com el conservador Ian Duncan han expressat en diverses ocasions la necessitat d’apostar pel diàleg i no voler resoldre “als tribunals” una qüestió “política”.
Negociar i acordar
Al grup dels Verds, la que va ser la seva candidata en àmbit europeu durant les últimes eleccions, l’alemanya Ska Keller, considera que els polítics han de resoldre els problemes “amb negociacions i acords”. En un comunicat, Keller demana al govern espanyol i català que “reprenguin el diàleg per trobar una solució política”. L’alemanya, que defensa la celebració d’un referèndum, creu que la votació s’hauria de celebrar després d’un “acord” i amb el “total reconeixement de les institucions europees”, com en el cas d’Escòcia el 2014. Per Keller, la UE “pot i hauria de jugar un paper” per intentar assolir el diàleg.
Per la portuguesa Marisa Matias, que va ser candidata presidencial a les eleccions del seu país, “no és correcte jutjar algú per posar les urnes”. “No és gaire fàcil d’entendre”, diu aquesta eurodiputada, que forma part del Grup de l’Esquerra Unitària, on també s’engloba Podem. “La gent de Catalunya només vol pronunciar-se sobre la seva autonomia. Si no hi ha una solució legal per fer-ho, cal crear-la”, destaca Matias. “El que cal és crear les condicions perquè la gent pugui tenir un referèndum i decidir si vol una Catalunya independent o no”, conclou.