Nou escàndol relacionat amb el CatalanGate. La comissió de Pegasus al Parlament Europeu ha congelat la seva visita a Espanya per tal de "no avergonyir als polítics espanyols", segons explica el diari Politico. Els legisladors europeus tenen planificats una sèrie de viatges per investigar els casos d'espionatge relacionats amb el programari Pegasus a tot Europa. La comissió viatjarà a Israel, Polònia i Hongria, per investigar com s'utilitza el programari entre els mesos de juliol i octubre, d'aquest any, finalment Espanya ha quedat eliminada d'aquesta llista. Segons afirma aquest diari, citant a tres membres de l'organisme, preocupa la situació de l'ex ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que també forma part de la comissió.
La visita a Espanya no ha quedat descartada definitivament. Membres del Parlament, que no cita Politico, han afirmat que no viatjar "seria una gran omissió per al comitè, ja que Madrid ha estat involucrada en una profunda crisi derivada de l'ús de Pegasus en l'anomenat CatalanGate. Un altre eurodiputat espanyol ha afirmat a la comissió que "sembla sorprenent que no hi hagi majoria per aprovar una delegació a un estat membre on es van descobrir molts casos d'ús de Pegasus, alguns amb autorització judicial". En aquest sentit, ha lamentat aquesta decisió, "anem a Washington però no a Espanya?"
Zoido, sospitós del bloqueig
Els dos grups més importants del Parlament Europeu, el Partit Popular Europeu (PPE) i els Socialistes i Demòcrates (S&D) han estat els artífexs de boicotejar el viatge a Espanya, segons han assegurat tres funcionaris, malgrat que ambdós líders ho han negat. Zoido és el representant del PPE per coordinar els treballs a la comissió, i en ser preguntat pel diari belga ha assegurat que la missió a l’estat espanyol no ha de ser prioritària. "La comissió es va crear a partir de denúncies d’un ús indegut d’eines de cibervigilància en països amb incompliments de l’estat de dret en curs, com ara Hongria o Polònia". A més ha assegurat que "A Espanya, tant les agències d’intel·ligència com les forces de seguretat respecten l’estat de dret. L’ús d’aquesta mena d’eines es fa de manera proporcional i està subjecte a un estricte control judicial".
Zoido ha aprofitat per atacar directament als diputats catalans al Parlament Europeu "intenten segrestar el treball de la comissió en un esforç coordinat per difondre la seva propaganda". Ha denunciat que la seva intenció és "retratar Espanya com un país dictatorial que no respecta ni l'estat de dret ni els drets humans, la qual cosa és una mentida flagrant". Finalment, ha dit que no pot "ni revelar ni negar cap informació específica relacionada amb l'ús d'eines de vigilància" durant el seu mandat com a ministre de l'Interior. Per altra banda, un portaveu del grup Socialistes i Demòcrates ha dit que no ha bloquejat cap missió i que "tots els grups van proposar missions i després els coordinadors van acordar una llista de prioritats".
A la comissió d'investigació també està Diana Riba, vicepresidenta del comitè i eurodiputada d’ERC en declaracions al mateix mitjà ha considerat "molt estrany que Zoido continuïi sent membre de l'organisme, tenint en compte que ell també ha pogut participar en l'espionatge als líders independentistes".