La justícia belga ha tancat l'euroordre contra Puigdemont i els consellers en considerar que ha quedat sense objecte. Això ha passat després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ho sol·licités per anul·lar l'estratègia de la justícia belga, amb la pretensió que el president i els consellers vinguessin a Espanya, citar-los a declarar i aplicar les mesures cautelars que cregués oportunes, entre les quals hi ha la presó.
Amb aquesta decisió també es formalitza la supressió de les mesures cautelars que els van ser imposades pel jutge d'instrucció quan es van lliurar a les autoritats belgues el 5 de novembre passat; d'aquesta manera, tenen llibertat per viatjar fora de Bèlgica.
L'audiència s'ha celebrat passades les 11.30 hores amb la presència dels advocats però no dels requerits, i ha durat amb prou feines uns minuts, ja que es tractava únicament d'un tràmit per formalitzar el tancament del cas. A falta que el jutge de la Cambra del Consell (tribunal de primera instància) faci pública la seva decisió formal, algunes fonts de la defensa han indicat que durant la sessió el magistrat ha confirmat que no hi havia cas i que es donava per tancat.
Rectificar la "fugida"
Ahir, de fet, el magistrat del Suprem ja va deixar entreveure que esperava que rectifiquessin la seva "fugida", entressin en territori espanyol i demanessin declarar per aclarir els fets.
Amb l'ordre nacional de detenció en vigor, la policia podria detenir Puigdemont i els consellers a l'aeroport o només haver travessat la frontera. El jutge va aixecar l'euroordre amb el pretext que el president havia transmès la voluntat de venir a Catalunya durant el període electoral o bé per prendre possessió.
L'acta de diputat, però, la pot recollir per poders. La investidura com a president, en canvi, depèn dels resultats electorals i dels pactes posteriors.