La fiscalia belga ha rebut aquest dimarts l'euroordre que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va dictar contra Carles Puigdemont tan bon punt es va conèixer la sentència del judici al procés.
El ministeri públic demana tota la documentació sobre el cas traduïda en un dels tres idiomes oficials per analitzar-la i valorar si ha de fer detenir Carles Puigdemont i extradir-lo. Com ja va passar amb les altres euroordres, els països receptors fan traduir a Llarena l'ordre de detenció i la documentació que l'acompanya.
En un comunicat, la fiscalia diu que "atesa la complexitat del cas i les dues ordres de detenció europees ja emeses anteriorment contra Carles Puigdemont, el cas requereix una anàlisi legal exhaustiva". I, per aquest motiu, demana a Llarena un llistat de diversos documents que s'han de verificar. Entre aquests hi ha "la indicació de l'existència d'una sentència executòria, un mandat d'arrest o una altra decisió judicial executòria amb la mateixa força que entri en l'àmbit d'aplicació d'aquesta disposició"; "la descripció de les circumstàncies en què es va cometre el delicte, inclòs el moment i el lloc de la seva comissió i el grau de participació en el delicte de la persona sol·licitada"; "la naturalesa i la qualificació legal del delicte" i "la sentència imposada, en cas de sentència ferma, o la magnitud de penes previstes per la llei per la infracció". A banda del nom, l'adreça, el número de telèfon, el número de fax i el correu electrònic de l'autoritat judicial emissora.
El Tribunal Suprem ha d'enviar aquesta documentació a tot tardar la setmana que ve.
Un cop tingui tota la documentació traduïda, la fiscalia belga pot començar a estudiar-la i iniciar tot el procés legal. Primer s'informa del mandat de detenció l’espai Schengen. Si el "delinqüent" es troba en un territori europeu conegut per les autoritats del país sol·licitant, es transmet directament al país en qüestió. Després d’haver rebut el mandat, la funció de la fiscalia belga és fer les primeres verificacions, entre aquestes, si el fet en què es fonamenta l’ordre de detenció europea constitueix un delicte segons la legislació belga. Que, en aquest, cas seria la sedició i la malversació.
Si es compleixen les condicions anteriors, es demanarà al jutge d'instrucció que decideixi si el mandat és vàlid o no per fer efectiva l'euroordre i posar en mans de la justícia espanyola Carles Puigdemont.
Aquesta és la tercera euroordre que Llarena dicta contra Carles Puigdemont. Prova si a la tercera és la bona. Les altres dues les va acabar retirant quan ja estaven en estudi de la fiscalia quan va intuir que no arribarien enlloc. En les altres dues ocasions, l'euroordre estava dictada pel delicte de rebel·lió, el mateix pel qual s'havia processat la resta d'acusats, per així poder fer un mateix judici i demanar les mateixes penes per als membres del Govern.
Ara, un cop dictada la sentència, Llarena reactiva el procés judicial contra Puigdemont per mirar d'asseure'l al banc dels acusats pels mateixos delictes que se'ls ha condemnat: sedició i malversació.