La Comissió Europea (UE) ha advertit el Marroc que té "una posició molt ferma sobre el Sàhara Occidental" i que aquesta "roman invariable". "Res no canviarà aquesta posició", va advertir, i va recordar que d'acord a ella la Unió Europea "demana una ràpida represa de les negociacions" d'acord a les Nacions Unides per "trobar una solució política justa, duradora i mútuament acceptable, tal com amb les resolucions pertinents del Consell de Seguretat de l'ONU, en particular la 2548 adoptada el 30 d'octubre de 2020", ha dit la portaveu comunitària d'Exteriors Nabila Massrali.
En aquesta resolució de l'ONU, que va ser aprovada pel Consell de Seguretat amb les úniques abstencions de Rússia i Sud-àfrica, es prorroga la tasca de la MINURSO d'organitzar un referèndum d'autodeterminació al Sàhara Occidental com pas final per a la descolonització d'aquest territori que actualment es disputen el Marroc i el Front Polisario.
De fet, cal recordar que el regne alauita és l'únic escull per a la celebració del referèndum, ja que rebutja fer la consulta amb el cens elaborat per experts internacionals i que ha estat avalat pel mateix Consell de Seguretat de l'ONU. I és que des que el regne alauita va ocupar el Sàhara, ha anat colonitzant el territori, provocant que dos terços del mig milió d'habitants que actualment té el país siguin marroquins instal·lats després del 1976, any en què es va fer l'últim cens de la mà de les autoritats espanyoles.
Suport a Espanya
De la mateixa manera, Brussel·les ha reiterat el seu suport a Espanya amb el conflicte diplomàtic amb el Marroc, obert, precisament, pel respecte del govern espanyol a les resolucions de l'ONU i l'acollida a Logroño del líder del Front Polisario, Brahim Gali.
La portaveu ha recordat que la Comissió ha "seguit amb inquietud" l'evolució dels esdeveniments a la ciutat espanyola de Ceuta, fronterera amb el Marroc, on els passats 17 i 18 de maig van aconseguir creuar més de 9.000 persones per l'espigó del Tarajal. "La frontera de Ceuta és una frontera europea i la UE és solidària amb Espanya", ha reiterat. En aquest sentit ha mostrat el seu desig que ambdós països resolguin la situació i baixi la tensió.
Tanmateix, la decisió que ha pres l'Audiència Nacional avui mateix sobre no detenir ni retirar el passaport a Gali no sembla que sigui propícia per aquesta normalització en les relacions entre Madrid i Rabat. De fet, ahir mateix el regne alauita ja va advertir que el problema de fons no era la situació judicial de Gali, sinó el posicionament d'Espanya sobre el Sàhara Occidental.
I és que amb aquestes pressions migratòries i diplomàtiques, Rabat es busca que Madrid segueixi els passos dels Estats Units i avali l'ocupació de la seva excolònia. Així ho va expressar el mateix delegat del Front Polisario, Abidin Bucharaya, en una entrevista a ElNacional.cat.