Junts per Catalunya va exigir al PSOE que l'Europol deixés de qualificar l'independentisme català de terrorista per tal d'avançar en les negociacions d'investidura de Pedro Sánchez. L'informe de l'Europol amb el nom d''Unió Europea, situació del terrorisme i informe de tendències' havia situat el moviment independentista en l'apartat de "Terrorisme etnocentrista i separatista" en els últims anys, però en l'informe que ha sortit avui publicat, l'Europol fa un canvi deixant de definir l'independentisme de terrorista per passar-lo a definir d'extremista en la seva pàgina 72

Una de les exigències de Puigdemont

Es tracta d'un moviment dels subapartats que detalla l'informe després d'una carta del Ministeri de l'Interior del govern espanyol a finals de setembre passat, en el qual demanava desvincular l'independentisme català del terrorisme. De fet, a la conferència del passat 5 de setembre a Brussel·les, el president a l'exili, Carles Puigdemont, va especificar aquesta exigència. "No es pot negociar amb qui ens considera la segona amenaça més important després del terrorisme jihadista i demana a l'Europol que ens tracti de terroristes", va advertir Puigdemont, qui va remarcar la necessitat de reconèixer l'independentisme amb la legitimitat democràtica que mereix.

Malgrat de deixar d'anomenar terrorisme a l'independentisme, l'Europol el situa com a extremisme violent i manté el vincle de l'independentisme català amb la violència. La policia europea continua definint el moviment independentista com a grup violent i el relaciona amb grups d'extrema esquerra que recullen descontentament social per carregar contra les institucions de l'estat.

Els dos paràgrafs de la pàgina 72 diuen així:

“A Espanya, els moviments independentistes català i basc són actualment els més actius i violents de l’escena del separatisme espanyol. Les seves narratives combinen el separatisme amb una visió d’extrema esquerra, encarant els missatges en contra de l’estat espanyol i les seves institucions, així com contra temes més amplis com el capitalisme. A més, uns quants grups nous i petits han sorgit en els cercles independentistes d’esquerres a Espanya.

El descontentament social i els problemes econòmics han estat utilitzats per aquests grups en els seus missatges contra l’estat espanyol i també com una oportunitat per reclutar gent entre les capes més desafavorides de la societat.”

 

Mentre que Interior va demanar aquest canvi a l'Europol, en altres institucions de l'estat espanyol, l'independentisme continua sota l'etiqueta de "terrorisme". És el cas de la Fiscalia General de l’Estat, que després de rectificar i treure els activistes ecologistes de la llista de terrorisme nacional, hi va deixar l'independentisme.