La pressió d'ERC i Junts per Catalunya ha donat fruits i l'Europol ha retirat l'independentisme català del seu informe anual sobre terrorisme a la Unió Europea, després de la polèmica d'ara fa un any quan l'organisme va incloure l'independentisme a l'Informe de Situació i Tendències del Terrorisme a la Unió Europea (TE-SAT 2023). En aquest recull identificava a l'independentisme català i basc com a grups "actius i violents" que "combinen narratives separatistes amb visions d'extrema esquerra, que se centren en missatges en contra de l’Estat espanyol i les seves institucions, però també uns altres temes, com ara el capitalisme", sense especificar grups ni actes. Segons l'informe, els missatges d'aquests grups tenen l'objectiu d'anar en contra de l'Estat espanyol i les seves institucions.
Canvi en la metodologia de l'Europol
Aquest fet va provocar una gran polèmica al si de l'independentisme, ERC en saber aquesta etiqueta de l'Europol a l'informe va exigir explicacions a les autoritats policials, que es van disculpar i van assegurar que canviarien de metodologia a l'hora d'avaluar la situació del terrorisme al bloc europeu. Tanmateix, van detallar que les dades de l’informe les recollien i les comunicaven els estats membres, en compte de l’agència policíaca de la UE. Fins i tot, el cap de l'Europol, Jean-Philippe Lecouffe, va respondre en una comissió parlamentària a l'eurodiputada republicana, Diana Riba, que l'informe es limita a recollir la informació que transfereixen els estats membres. "L'Europol després comprova que les dades siguin fefaents, però no és l'Europol qui els defineix. El marc normatiu de cada estat membre és diferent, i per això toca als estats membres definir els fets que ens comuniquen".
La retirada d'aquesta etiqueta era una de les condicions prèvies que Carles Puigdemont va marcar per negociar la investidura de Pedro Sánchez. Després de les exigències de Junts, el govern espanyol va enviar una carta demanant formalment la retirada de les al·lusions a l’independentisme català dins l’apartat de terrorisme. Malgrat que no ho van canviar en aquell moment, la polèmica va provocar que l'Europol introduís canvis, establint nous filtres abans de la publicació de l'informe, com la revisió per un grup d'experts i la verificació del contingut per part dels estats.
Riba ha informat a través del seu compte de X la retirada de l'independentisme català de l'etiqueta de terrorisme i ha denunciat que "encara que us sembli increïble, l'Estat espanyol ho havia aconseguit amb l'objectiu de deslegitimar un moviment polític totalment democràtic, pacífic i legítim". I relata com la seva formació es va reunir amb la directora de l'Europol, Catherine De Bolle, per abordar el cas.