Euskadi és la segona comunitat autònoma amb més casos de coronavirus, vora els 350, només per darrere de Madrid. La situació és crítica. Tant, que el lehendakari acaba d'anunciar que decreta l'emergència sanitària al País Basc i procedeix a activar el pla de protecció civil. El decret li dona atribucions per poder adoptar mesures dràstiques, com poden ser el confinament, l'evacuació de zones de perill, restriccions d’accés, limitació d'activitats i d'ús de serveis públics i privats.
"La situació és greu. Encara no hem passat el pitjor", ha avançat Iñigo Urkullu, que ha comparegut a la seu del govern basc en una roda de premsa virtual, sense periodistes a la sala. Amb posat seriós, ha agraït "l'esforç extraordinari" que està fent la ciutadania, i ha deixat clar que "són mesures imprescindibles i justificades" davant d'un repte que ha qualificat "d'històric".
Davant la "crisi sanitària" del coronavirus, ha cridat a la unitat i la responsabilitat de tots els bascos per "oferir la millor resposta col·lectiva, actuar en equip i remar tots en la mateixa direcció". Així mateix, ha aprofitat per reconèixer la tasca dels professionals de la salut, que "estan donant una lliçó d'esforç".
El nou decret adoptat avui s'afegeix a d'altres restriccions ja acordades pel govern basc. Les principals, la suspensió de l'activitat educativa a totes les etapes i de totes les competicions esportives i un fons institucional d'urgència de 300 milions per reforçar el sistema sanitari i educatiu i donar suport a les famílies i empreses.
Les eleccions, a l'aire
Sobre si les eleccions previstes pel proper 5 d'abril s'acabaran celebrant o no, Urkullu ha convocat tots els partits bascos a una reunió aquest dilluns. Alguns d'ells, com Bildu, ja han demanat que s'ajorni la cita amb les urnes.
Ara mateix s'està estudiant com podrien suspendre's els comicis, a través de quin mecanisme legal, perquè segons ha indicat Urkullu, "hi ha una llacuna". I és que no queda clar qui tindria les competències per fer-ho.