Xavier Godàs ha estat finalment l'aposta de Nova Esquerra Nacional per enfrontar-se a Oriol Junqueras. No ho farà sol, tal com des de la candidatura volen remarcar, ja que estarà acompanyat per Alba Camps com a candidata a la secretaria general i amb Teresa Jordà i Raquel Sans com a adjuntes a la presidència. Però, qui és aquest doctor en sociologia?

20240919 XAVIER GODAS PRESENTACIÓ CANDIDATURA ERC / FOTO: MONTSE GIRALT
Xavier Godàs, durant la presentació de la candidatura / FOTO: Montse Giralt

Entre 2011 i 2019, Xavier Godàs va ser alcalde del seu municipi, Vilassar de Dalt. El 2011 va ser el cap de llista de Grup d'Esquerres de Vilassar de Dalt, candidatura amb què va quedar segon en la cursa electoral per darrere de CiU amb un 19% dels vots. Un pacte amb el PSC, Opció per Vilassar i Esquerra Republicana van permetre a Godàs arribar a l'alcaldia després de 16 anys amb Llorenç Artigas (també del Grup d'Esquerres) al capdavant de l'ajuntament.

En les eleccions del 2015, ja sota els paraigües d'Ara-Vilassar Acord Municipal, Xavier Godàs va quedar primer en aquells comicis, aconseguint fins a un 45% dels vots i 7 regidors. Curiosament, el número 2 d'aquella candidatura era Pau Morales, actual secretari d'Organització del partit i que s'ubica en la candidatura de Junqueras, Militància Decidim. El 2019, Godàs va passar el relleu i la candidata (i guanyadora) d'aquelles eleccions va ser Carola Llauró, tot i que va perdre dos regidors. Abans d'arribar a l'alcaldia del seu poble, va exercir com a cap de Gabinet a l'Ajuntament de Barcelona, durant les alcaldes de Jordi Hereu i Joan Clos.

Partidari del "sí" a l'acord amb el PSC

El 2022, amb la sortida de Junts del Govern d'Aragonès, Carles Campuzano va ser nomenat conseller de Drets Socials i aquest va situar Godàs com a director general d'Acció Cívica i Comunitària, un càrrec que va conservar fins l'arribada al govern de Salvador Illa. En el seu cas, es va mostrar partidari investir el candidat socialista i va defensar el "sí" en la consulta interna d'Esquerra després d'arribar a un acord amb el PSC, apuntant que una repetició electoral només debilitaria més el partit, que ja havia perdut 13 diputats en les eleccions del 12-M.

Dels quatre noms (s'han definit com a "pom de dalt" en argot casteller) que Nova Esquerra Nacional ha posat sobre la taula aquest dijous, encara falta presentar quatre secretaris generals adjunts, el de Godàs és el més poc conegut de tots. Alba Camps i Raquel Sans formen part de l'Executiva actual i Teresa Jordà ha estat alcaldessa de Ripoll, diputada en dues etapes diferents al Congrés, cap de llista al Parlament per Girona i consellera. Segons ha explicat Sans aquest matí el lideratge de Godàs ha sorgit de manera natural durant les reunions de la candidatura, però també encaixa més que les altres tres figures dins la idea de "renovació" que vol transmetre NEN en no haver format mai part de la direcció del partit. 

Tot i que l'acte d'aquest dijous ha servit especialment per posar cares al projecte (tres dels quatre portaveus que el van presentar a finals d'agost han acabat formant part de la proposta de direcció "coral", amb Sans substituint Marc Aloy, alcalde de Manresa), Godàs ha aprofitat per deixar clar que el seu objectiu si acaba guanyant el congrés del 30 de novembre és tornar a ser "pal de paller" i "l'Esquerra Republicana de sempre, que no pot ni vol agradar a tothom". 

No optarà a la presidència de la Generalitat

Un altre element que ha deixat molt clar el candidat a la presidència és la voluntat de separar molt clarament aquest càrrec del candidat a la presidència de la Generalitat. És a dir, que si resulta escollit voldrà centrar la seva tasca única i exclusivament en la formació, mentre que el cap de llista s'hauria d'escollir a través d'unes primàries.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!