La candidatura Foc Nou, liderada per Helena Solà com a candidata a la presidència i Alfred Bosch a la secretaria general, al congrés nacional d'ERC compta amb el suport de Miquel Pueyo. Qui va ser alcalde de Lleida entre el 2019 i el 2023 ha anunciat a través de les xarxes que ha avalat Foc Nou per ser la candidatura que "millor llegeix el moment del país i del partit". Les quatre precandidatures (Militància Decidim, d'Oriol Junqueras; Nova Esquerra Nacional, amb Xavier Godàs al capdavant; Foc Nou i Recuperem ERC, liderada per Xavier Martínez Gil ), tenen fins al 15 de novembre per la recollida d'avals. Concretament, cada una necessita que els avali un 5% de la militància, per poder-se presentar al congrés del 30 de novembre. 

 

Miquel Pueyo, que va signar el polèmic manifest per la renovació d'ERC al juny, explica en aquest vídeo que quan es va assabentar de l'escàndol dels cartells Maragall va experimentar "una vergonya intensa" per la magnitud dels fets, i ara reclama no quedar-se en la "indignació" i anar més enllà, és a dir, renovar els lideratges del partit de dalt a baix: "Tothom a ERC ha de saber per què es decideix i com es decideix des de Calàbria", on el partit té la seu nacional. Un dels molt retrets que s'han fet en aquests cinc mesos de crisi republicana és el fet que s'ha desconnectat de la militància. Pueyo, que presumeix de més de tres dècades militant al partit, lamenta també que la formació ha caigut "en l'error de desplaçar l'anàlisi de classe i la confrontació nacional per una retòrica d'identitats cada vegada més petites": "Hem deixat de banda el concepte de ciutadania democràtica que supera els vincles identitats i que implica drets i deures per a tothom", insisteix. 

L'expaer de Lleida, que va aconseguir una victòria històrica del seu partit en les eleccions municipals del 2019, assegura que en el context actual que travessa la seva formació "ningú es pot posar de perfil" i per això, "des de l'afecte i el respecte a companys d'altres candidatures", ha decidit avalar i donar suport a Foc Nou en ser una proposta que, segons Pueyo, té tres potes: "La República Catalana, la Democràcia radical i la renovació". Una altra veu molt autoritzada del partit que s'ha plantejat avalar la candidatura de Solà i Bosch és Dolors Bassa. Si bé l'exconsellera ha donat suport a la Nova Esquerra Nacional de Xavier Godàs, ha explicat que es planteja avalar-los perquè els militants que així ho vulguin els puguin votar el 30 de novembre. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!