Set anys després d’esclatar un suposat cas de corrupció a l’Ajuntament de Montgat, que va derivar en registres i detencions a 44 ajuntaments de l’Estat espanyol sobre una suposada trama de control de preus en la instal·lació de semàfors i càmeres de trànsit, res queda provat al consistori del Maresme. El fiscal anticorrupció ha demanat ara al titular del jutjat d’instrucció 2 de Badalona que decreti el sobreseïment contra set càrrecs públics i tècnics investigats de Montgat, arran d’una denúncia presentada el 2016 pel llavors regidor de seguretat ciutadana del municipi. En l’escrit, difós avui, el fiscal considera que “no queden degudament acreditats els delictes atribuïts a Rosa Funtané (ERC), que va ser denunciada quan era alcaldessa de Montgat; al seu antecessor, Francesc Garcia Arrocha (CiU); a l’exregidor de Montgat, Tomàs Cabrejas, a dos agents de la policia local de Montgat, i a dues treballadores del consistori montgatí.
En l’informe, el fiscal raona que “són múltiples els fets que s’han anat investigant durant una llarguíssima i complexa instrucció”. Recorda que aquest cas va derivar en una macrocausa amb 30 peces i que el més raonat va ser que el jutge anés derivant els procediments als jutjats del partit judicial on eren els consistoris amb contractes sota sospita. El cas es va denominar Enredadera i es va acabar estenent per tot l'estat espanyol, on els presumptes caps de la trama, els germans Bueno Regodón, eren acusats de manipular dades de sinistralitat per justificar la implantació d'un pla de mobilitat al municipi amb la presumpta connivència del govern municipal.
Delictes
El fiscal precisa que en la denúncia l’exregidor “descriu 30 fets de més o menys o nul calat penal” a la policia judicial de la policia espanyola, que inicialment tipifica els fets de prevaricació, malversació de fons públics, tràfic d’influències, suborn, falsedat documental o frau i exaccions il·legals. Hi afegeix que el fiscal, en una primera aproximació, i descripció dels fets, els analitza i demana informes, i ara conclou que no hi ha indicis penals.
Per exemple, en la suposada manipulació de la PDA que usen els agents de la policia local perquè certes matrícules de càrrecs públics locals no fossin sancionades. El fiscal conclou que no hi ha cap irregularitat. Tampoc en quatre proves d’alcoholèmia en les que s’assegurava que es va posar la taxa que no fos constitutiva de delicte i només de multa administrativa. El fiscal precisa que "no hi ha base per perseguir penalment als agents" i que en aquells casos denunciats les multes van ser puntualment abonades pels infractors, a les arques municipals. Una tercera irregularitat era el nomenament de funcionaris i la suspensió de la tramitació d’expedients sancionadors de trànsit.
També descarta que s’utilitzés la societat mercantil amb naturalesa pública Platges de Montgat per realitzar adjudicacions i concessions directes amb infracció de les normatives administratives. Dels expedients analitzats, el fiscal afirma que “no existeix de forma palmària, patent, evident o esperpènticament contradictòria amb el dret” la irregularitat denunciada. I conclou que “no existeix element probatori o indici amb validesa processal que permeti atribuir la redacció del plec administratiu als germans B.R., sigui com autors o cooperadors necessaris, ni el coneixement de tal il·lítica redacció i aportació als expedients” per part de l’exalcalde Garcia i de Cabrejas. Ara, el jutge té la darrera paraula.