L’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, el socialista Bartomeu Muñoz, ja és a la presó de Quatre Camins per complir la condemna de cinc anys i vuit mesos per un cas de corrupció urbanística entre els anys 2002 i 2009, conegut com a cas Pretòria. A l’estiu l’Audiència Nacional va requerir el seu ingrés a presó, quan el Tribunal Suprem va confirmar la condemna. Muñoz és a la garjola des de diumenge passat, segons fonts properes al cas.
El considerat líder de la trama i exdiputat del PSC Luis García Sáez, Luigi, a qui el Tribunal Suprem va rebaixar la condemna de set a quatre anys i dos mesos de presó, va demanar no ingressar en un centre penitenciari fins a la valoració patrimonial i poder pagar les multes, segons va informar la seva defensa a l'estiu, exercida pel penalista Cristóbal Martell.
El cas Pretòria consistia en diferents operacions urbanístiques desenvolupades entre els anys 2002 i 2009 a les localitats de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona, que, segons la condemna, van ser manipulades pels acusats per embutxacar-se milions d’euros, bé directament o bé a través d'intermediaris o testaferros.
El desembre passat, la sala penal de l’alt tribunal espanyol va revisar la sentència de l’Audiencia Nacional sobre el cas Pretòria, per la qual també es van asseure al banc dels acusats l’exsecretari de la Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta i l’exconseller d’Economia Macià Alavedra, ja mort. Després d’aconseguir un acord amb la fiscalia durant el judici, tots dos van acceptar gairebé dos anys de presó i van rebutjar, com cinc acusats més, recórrer la sentència davant el Tribunal Suprem. Tots els condemnats tenien multes elevadíssimes.
El Suprem també va rebaixar lleugerament la condemna a l’empresari Josep Singlá, amb un any i quatre mesos, per delictes de tràfic d’influències continuat en concurs mediat amb un delicte continuat de prevaricació i per suborn, i la del considerat número dos de Luigi, Manuel Varela, condemnat a un any i vuit mesos.
Milions en guanys il·lícits
L’Audiència Nacional va aplicar a tots els acusats l’atenuant de dilacions indegudes, ja que van transcórrer 8 anys i 8 mesos des que es va produir l’operació Pretòria fins a la sentència. A més, el tribunal acordava el comís dels guanys il·lícits obtinguts en les tres operacions urbanístiques jutjades –Pallaresa, Niesma I Badalona–, que van ascendir a un total de 5.886.925,66 euros. Igualment, acordava el comís dels diners rebuts per Bartomeu Muñoz, per 1.144.724,55 euros; dels guanys il·lícits aconseguits per Alavedra, de 3.243.103,28 euros, així com de Prenafeta, per 5.193.170,01 euros.
En el cas de Bartomeu Muñoz, el Tribunal Suprem va desestimar el seu recurs i va validat la legalitat de les intervencions telefòniques que van tenir lloc durant la investigació i les proves que van portar l’Audiència a la “inequívoca conclusió” que es van modificar contractes i plans urbanístics “sota una falsa aparença de legalitat”, amb “informes complaents, mancats de rigor i d’objectivitat” .