El Nacional.cat ha pogut parlar amb Jordi Mateu, l’organitzador de la festa ‘Som 1 d’octubre’ que es va celebrar el passat 28 de setembre i que ha estat acusat de fugir amb la recaptació de l’esdeveniment i estafar els proveïdors i grups de música d’aquella jornada. En declaracions a El Nacional.cat, Mateu ha volgut desmentir tres coses: ni és l’únic organitzador, ni ha fugit. ni s’ha quedat els diners  “perquè no n’hi ha”.  Mateu explica que ha estat incomunicat per un problema de salut. Segons ell, l’estrès provocat per la jornada li va fer patir un augment sobtat de la pressió sanguínia i fins i tot uns dies abans de la seva celebració els metges li van recomanar “repòs i desconnexió absoluta”. És per això que Jordi Mateu no ha donat senyals de vida en els quinze dies posteriors a la festa, que durant tot aquell dissabte va commemorar els quinze anys de la consulta popular d’Arenys de Munt, els set anys de l’1 d’octubre i els deu anys del 9N.

“No era l’únic organitzador, a la comissió hi havia 11 persones”

De fet, Mateu recorda que ell no va ser l’organitzador en solitari d’aquella jornada sinó que “hi havia una comissió d’11 persones” entre les que hi havia representants designats per tres ajuntaments del Maresme: Arenys de Mar (on es van convocar la major part dels actes), Arenys de Munt i Canet de Mar. En aquestes dues setmanes, Mateu assegura que no s’ha mogut de casa seva, a Arenys de Mar, i que els únics moments en què no estava al domicili era quan “havia de sortir per fer les proves mèdiques”.  Tot plegat, diu “no té ni cap ni peus i en les properes hores” espera poder “aclarir i arreglar” la situació.

Forat sí, estafa no: es busquen solucions per pagar els deutes

Mateu admet que hi ha un forat econòmic però que no es pot parlar d’estafa sinó d’impagaments a alguns proveïdors i artistes i que ara s’intentarà “trobar una solució conjunta” per veure com cobren. La partida més costosa són, segons ell, els 12.500 euros que se li deuen a l’empresa de muntatge de l’escenari principal. Amb tot, el volum total de deutes -diu Mateu- puja a 39.000 euros “i no els 100.000 que s’han dit, que no sé d’on surten. És una animalada”. La setmana vinent la comissió organitzadora s’ha de reunir per decidir la manera com s’afronten aquests impagaments. Sobre les acusacions d’estafa, Jordi Mateu diu que se sent “escandalitzat i molt emprenyat” perquè ell no ha enganyat a ningú: “no hi ha estafa perquè no hi ha hagut diners”. És a dir, no hi ha cap recaptació enlloc perquè la jornada era de lliure accés i “la festa no tenia ni una sola cosa que es cobrés”, ni tan sols una entrada. L’única quantitat en metàl·lic existent són 3.800 euros obtinguts en consumicions de les barres instal·lades pels diferents recintes. Amb aquests diners s’estan començant a pagar ja part dels deutes.

Un any de preparatius per un sol dia de festa

Jordi Mateu recorda que la jornada del passat 28 de setembre feia més d’un any que s’estava organitzant i admet que tot es va començar a tòrcer quan no van obtenir el permís per celebrar el gros de les activitats (com concerts o mítings) a la platja d’Arenys. A partir d’aleshores va començar a caure part de la programació i de les expectatives d’assistència. Però el punt d’inflexió que va generar el forat econòmic és perquè s’esperava que l’ANC cedís 5.000 samarretes a l’organització i amb la seva venda es poguessin finançar gran part de les despeses. Finalment no va ser així. Per tot plegat, Mateu creu que estem davant “d’un cúmul de despropòsits” del qual se’n sent “cap de turc”. Aquest veí d’Arenys de Mar assegura que té desenes de missatges de Whatsapp i Telegram on s’acredita que l’organització estava al corrent d’aquesta situació en la que, diu, ha perdut “diners i salut”.

DD
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!