Més denúncies contra els responsables de l’Operació Catalunya. L’excomissari i excap superior del Cos Nacional de la Policia (CNP) a Catalunya, Narciso Ortega Oliva, ha presentat aquest dimarts una denúncia a la fiscalia de Barcelona contra els exministres del PP María Dolores de Cospedal, exsecretària general del PP, i Jorge Fernández Díaz, així com al comissari jubilat José Manuel Villarejo, i a Francisco Martínez Vázquez, cap del ministeri de l’Interior i exsecretari d’Estat de Seguretat del 2013 al 2016, per haver-lo castigat en el marc de l'Operació Catalunya. En concret, els acusa d'haver-lo fet investigar per la seva “falsa relació amb Convergència", a més d'incloure’l a “la llista negra”, que va impulsar la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, per frenar el moviment independentista en les eleccions catalanes del 2012.
En la denúncia de l’excomissari Ortega, presentada pel penalista Jordi Pina, s’acusa els responsables del PP dels delictes de malversació de fons, grup criminal, prevaricació, i descobriment i revelació de secrets. A més, s’hi detalla que Fernández Díaz, de forma “il·legal”, el va fer destituir i el va enviar a un destí a Terol, tot i que després va poder tornar a Barcelona, en un càrrec inferior.
Les proves de l’Operació Catalunya
En la denúncia, l’excomissari exposa que ha passat temps d’aquesta persecució, però que ara hi ha proves evidents amb la difusió dels àudios de les converses del comissari jubilat Villarejo amb polítics, com ara Sánchez-Camacho, que va fer investigar adversaris polítics, així com a persones relacionades amb el sector independentista català, com és l’actual conseller d’Economia, Jaume Giró, quan no tenia cap càrrec públic. La fiscalia de Barcelona va derivar a la fiscalia del Suprem la denúncia de Giró contra Sánchez-Camacho i Villarejo perquè la popular és ara senadora i té aforament en l’alt tribunal espanyol.
En l’escrit, el penalista Jordi Pina afirma que és “ja de coneixement públic i general” que l’anomenada Operació Catalunya “consistia fonamentalment a obtenir informació i confeccionar proves falses que servissin per intimidar, extorquir o desprestigiar persones que consideraven properes al moviment independentista català, com ara els expresidents de la Generalitat, Jordi Pujol i Artur Mas, l’exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, o el llavors president del FC Barcelona, Alexandre Rossell, així com el llavors director de La Vanguardia, José Antich”.
El comissari destituït
L’existència d’aquesta trama —afegeix Pina— a les ordres de la qual “treballaven més de 70 agents i comptava amb la col·laboració de mitjans de comunicació, ha estat reconeguda en seu parlamentària per l’actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i per diverses persones involucrades, com el comissari Villarejo”.
S’hi recorda que Narciso Ortega va ser nomenat Cap Superior del CNP a Catalunya el 2008, pel llavors ministre Alfredo Pérez Rubalcaba, i que el 17 de gener del 2012 va ser destituït pel ministre Fernández Díaz per “motius purament ideològics” i en el marc “d’una campanya d’assetjament a tota persona que estigués relacionada amb el moviment independentista”. A més de cessar-lo, Fernández Díaz el va enviar a Terol com a comissari provincial, tot i que al final va acceptar la secretaria general de la comissaria de Saragossa. S’hi detalla que el ministre popular va nomenar el seu “amic” Agustín Castro nou Cap Superior del CNP, el qual va agafar la baixa per depressió el 2014. Finalment, el 2012, Ortega va presentar un recurs i va ser readmès a Barcelona, tot i que en un rang inferior.
I davant aquestes irregularitats, Ortega demana a la fiscalia que investigui el que considera fets delictius realitzats per dirigents populars.