Més causes. L’Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la investigació contra l'exconseller de Presidència Francesc Homs per haver autoritzat tres despeses, que sumen uns 58.000 euros, el 2012, i que estan incloses en la causa d’Exteriors. La titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, que investiga si hi ha fets delictius en la despesa de la promoció de Catalunya a l’exterior del 2011 al 2017 arran d'una querella de la Fiscalia de l'any passat, va arxivar l’acusació contra Homs perquè no hi veia cap irregularitat. La Fiscalia va presentar recurs i l’Audiència li ha donat ara la raó, en assegurar que calia fer una mínima instrucció. La magistrada considera que aquestes despeses no tenen res a veure amb la promoció exterior i ha demanat a la Fiscalia i les defenses si obre una peça separada per investigar aquests fets o els ajunta a la causa principal d’Exteriors, on s’investiga si els autors d'onze adjudicacions, que sumen uns 900.138 euros, han comès malversació de fons públics, prevaricació i falsedat documental.

En concret, el primer fet, ara sota sospita, és que l’exconseller Homs va aprovar la contractació d’un viatge i allotjament per als assistents de la trobada mundial de comunitats catalanes a l’exterior, el maig del 2012 a Barcelona, que es van abonar amb dos expedients de contractes menors de 17.850 euros cada un. És a dir, un total de 35.700 euros. I la Fiscalia li retreu que ho va adjudicar sense fer un concurs públic. El segon fet que s’ha d’investigar és que Homs va adjudicar, el novembre del 2012, un estudi al despatx d’advocats Manubens, amb un cost de 14.520 euros, per la realització d’un assessorament jurídic per a un projecte de dinamització internacional en matèria de propietat industrial. I el tercer fet és que el desembre del 2012 va adjudicar una subvenció de forma directa per 7.400 euros a CatDem (Fundació Catalanista i Demòcrata). En les dues darreres adjudicacions, la fiscalia també sol·licita que s'investigui al llavors secretari d'Exteriors, Senén Florensa.

En la causa d’Exteriors, l’exconseller d’Afers Exteriors Raül Romeva i l’ex secretari general del Diplocat Albert Royo són els principals investigats de la desena d'encausats. La majoria de les partides són subvencions directes a la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR), la qual es defineix com “l’única plataforma formada per actors de la societat civil catalana que fan diplomàcia pública” des de l’any 1995. 

Causes

En la resolució del maig passat, la magistrada Carmen García Martínez va afirmar que “malversar no és gastar malament” i que el malbaratament és competència del Tribunal de Comptes, com ja s’estava investigant i que aviat anirà a judici. I arxivava les despeses aprovades per Homs en no veure-hi fets delictius, perquè els encàrrecs es van fer. La causa d’Exteriors, que es va obrir arran d’una querella de la Fiscalia, està ara paralitzada a l’espera que l’Audiència de Barcelona resolgui si s’ha d’ajuntar al procediment del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, en el qual hi ha una trentena de càrrecs pendents de ser jutjats per haver organitzat l’1-O. L’advocada Judit Gené, en nom d’Albert Royo, i l’advocat Ramon Setó, en nom de l’ex secretari general d’Exteriors Aleix Villatoro, han impulsat que els dos procediments s’uneixin perquè els estan investigant per “fets connexos” i dur-los en jutjats diferents els podria provocar un càstig més gran. Tots dos penalistes també han criticat la posició de la Fiscalia, ja que asseguren que va presentar la querella al jutjat d’instrucció 18 a partir d’un informe del Tribunal de Comptes ―realitzat el març del 2019 i que ja estava en el jutjat d’instrucció 13 de Barcelona―, i que va aprofitar la clausura d’aquest procediment per presentar la querella en un nou jutjat. Així que per ara les causes penals vers l’1-O dels dos jutjats estan paralitzades fins que es resolgui si s’han d’unir o continuar per separat. Royo i Villatoro es van negar a declarar al jutjat d'instrucció 18 fins que s'aclareixi aquest tema processal.

Tribunal de Comptes

A més, la causa penal d’Exteriors és paral·lela al procediment que té obert el Tribunal de Comptes per la promoció del procés independentista a l’exterior. El tribunal comptable ha demanat recentment a la Fiscalia que presenti el seu escrit per jutjar junts la despesa que el govern català va fer per organitzar l’1-O, xifrada en 4,2 milions d’euros, i la de promoció del procés sobiranista a l’estranger de 5.422.879 euros. En el cas de la despesa a l'estranger, en fa responsables comptables 34 càrrecs públics entre els anys 2011 i 2017.