Josep Huguet, exconseller de Comerç, Turisme i Consum del Govern de la Generalitat de Catalunya en temps del tripartit, ha reivindicat aquest dissabte renovar la presidència, secretaria general i coordinació d’ERC arribant a un “pacte” amb Oriol Junqueras, Marta Rovira i Pere Aragonès per trobar-los un nou lloc dins del partit, però no al capdavant. Huguet és un dels 300 signants del manifest que aquesta setmana ha reclamat fer una transició tranquil·la dins del partit republicà.

En una entrevista al programa Aquí Parlem de RTVE, Huguet ha assegurat que els líders polítics de l’1 d’octubre del 2017 no poden liderar la política catalana en la nova etapa perquè ja no disposen de credibilitat. “Qui va estar al costat de la via ràpida i unilateral queda descartat per liderar la següent etapa”, ha assegurat l’exconseller, abans de dir que aquest procés que entoma ara ERC l’ha de fer també Junts per Catalunya i Carles Puigdemont.

Huguet ha defensat que aquesta posició no implica demanar als antics líders que marxin, sinó suggerir-los-hi que ara “no els toca fer les mateixes funcions que han fet fins ara”. En el seu lloc, aposta per nous perfils, “generacions no marcades per l’etapa anterior, que poden liderar la nova: això és un joc col·lectiu, no individual”. Respecte al fet que Junqueras opti a presidir novament ERC, Huguet ha assenyalat que “ja es veurà” després del debat de la militància i ha insistit en una “transició pactada”. En aquest sentit, ha dit que es podria optar perquè el tàndem Junqueras-Rovira presenti “una alternativa per liderar la nova etapa” del partit. “Això no vol dir que se’n vagin casa... però l’electorat no entendria que el que deia ‘independència demà’ ara digui que les coses aniran d’una altra manera”.

Relleu a la cúpula

El relleu en la direcció del partit no implica que hagin d’assumir responsabilitats persones joves. “Hi ha gent gran que no ha estat a la primera línia, diputats, càrrecs que han passat pel Govern, que poden assumir tasques de presidència i secretaria”, ha afegit.

Huguet també s’ha manifestat sobre la possibilitat d’un Govern d’ERC amb Salvador Illa. En aquest sentit, ha dit que “un Govern progressista sense diners a la caixa és una bomba” i ha defensat que el tripartit del 2003 es va fer perquè Pasqual Maragall es va comprometre a modificar l’Estatut. L’exconseller reconeix que reclamar ara un nou finançament és fer "passos enrere", però admet que no queda altre remei perquè s’ha perdut la “lluita per la independència”, tot i que aquesta es manté en l’horitzó.

“Si no hi ha el concert econòmic hi haurà eleccions”, ha afirmat Huguet, que creu que hi haurà repetició electoral perquè “no mouen fitxa”. En aquest sentit, adverteix Puigdemont que aquesta repetició electoral no té per què afavorir-lo: “Que no es pensi Puigdemont que això l’afavorirà, estem dient una fantasmada quan diem que ell pot ser investit; aquí es fa veure que hi ha dos candidats i només n’hi ha un. El que no pot ser és que vulguin [Illa i el PSC] governar gratis, i ja li dic jo que gratis no serà”. Huguet diu que cal una negociació a tres bandes perquè el finançament no depèn d'Illa.

Huguet opina que Junts també ha de fer el mateix debat intern que fa ara ERC per recol·locar les peces per a una nova etapa. “A Junts tenen un problema, ho hauran d’abordar: el retorn a la realitat. El problema que té ERC el té Junts amb Puigdemont i altres que van quedar marcats per la fase del 17; qui pot encapçalar una fase post dins del món de Junts... els toca a ells dir-ho”.

En aquest escenari, Huguet diu que no veu una candidatura conjunta “amb el centredreta”, però, en canvi, proposa una confluència de l’esquerra sobiranista, on no situa els Comuns, però sí Podemos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!