L’exconseller de Cultura i diputat de Junts, Lluís Puig, s’ha personat aquest dimecres a una comissaria de policia de Brussel·les, en la qual li han notificat la seva citació pel judici en el cas Sixena, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha programat pels pròxims 20 i 21 de febrer de 2025. El judici s’havia de celebrar aquest dijous i el TSJC el va suspendre a darrera hora, aquest dilluns. Inicialment, es va informar que la Fiscalia belga no havia localitzat a l’exconseller Puig, defensat per l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, perquè era fora, de vacances.
A més de no localitzar-lo, la Fiscalia belga va informar el tribunal del TSJC, a finals d'octubre, que "encara" no podien atendre la seva petició per fer una videoconferència perquè declarés Puig com a acusat. El motiu? S'ha canviat la normativa belga sobre videoconferències i indicaven al tribunal català que l'estaven adaptant, i per tant no podien garantir els drets a Puig, segons la resposta de la Fiscalia belga a la qual ha tingut accés ElNacional.cat.
Sense garantia al dret de defensa
En la seva resposta, la Fiscalia belga exposa al TSJC: "S'havia decidit, a nivell nacional, que la presa de declaració per videoconferència d'un sospitós durant la vista sobre el fons no era possible perquè la nostra legislació no estava adaptada i no podia garantir el respecte dels drets de defensa, tal com ho van interpretar el Tribunal de Justícia de la UE i el Tribunal Europeu de Drets Humans."
Hi afegeix que, en aquest temps, han canviat la legislació belga sobre videoconferències, però que no la tenen adaptada encara, ni en la modalitat d'assistència judicial mútua. Per això, la Fiscalia belga indica al TSJC que la solució temporal és que la declaració de Puig es podria fer en una comissaria o en un jutjat d’instrucció.
El lletrat de l’administració de Justícia del TSJC, sense citar aquest problema legal i tècnic, ha tornat a enviar una Ordre d’Investigació Europea (OEI) per localitzar Puig, però sense aclarir on es demana fer la videoconferència pel judici, que si res canvia es podria suspendre.
L'advocat Jorge F. Español Fumanal, en nom de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, va presentar un recurs contra l'ajornament del judici a l'exconseller Puig, a qui acusa "d'actuar amb evident frau de llei" i "estar en parador desconegut". El secretari judicial li ha denegat, segons un decret dictat aquest dimecres.
El cas Sixena, explicat a Brussel·les
L'exconseller Puig ha explicat la negativa de les autoritats belgues en una conferència que ha fet en el casal català a Brussel·les, on l'expert d'Història de l'Art, Albert Velasco, ha explicat el litigi pels béns del Monestir de Sixena. Com a conservador del Museu de Lleida, va viure amb dolor i ràbia com la Guàrdia Civil es va endur les 44 obres del Museu de Lleida, el desembre de 2017.
Dimarts, Puig va aparèixer amb l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, a la casa Macià de Prats de Molló (Catalunya Nord).
Un litigi polèmic
La causa contra els exconsellers Lluís Puig i Santi Vila -pendent de jutjar en un Penal- per les obres de Sixena és ben polèmic, i enredat com el litigi per les obres. L'advocat Jaume Alonso-Cuevilla ha guanyat diverses batalles enfront del jutge d'Osca i l'Ajuntament de Sixena, que exigia jutjar-los al Suprem i una responsabilitat civil elevada. El Tribunal Constitucional va donar la raó a l'advocat català.
Per aquest cas, la Fiscalia demana 2 anys d'inhabilitació i pagar una multa de 5.940 euros per a Puig i Vila pel delicte de desobediència al jutge. L’Ajuntament de Vilanova de Sixena també acusa Vila del delicte d’usurpació de funcions judicials i li demana onze mesos de presó. Puig podria ser jutjat en absència perquè la petició del seu càstig no implica presó.
L'advocat Alonso-Cuevillas exigeix l'absolució de Lluís Puig perquè sosté que no va fer cap actuació i que se li va notificar el requeriment judicial just un dia després d'estar al capdavant del Departament de Cultura, el 5 de juliol de 2017. A més, va consultar als Serveis Jurídics de la Generalitat, que van dir-li que havien recorregut la darrera resolució judicial.
Si no és absolt, les dilacions indegudes en aquest procediment podem implicar una atenuant important per a Lluís Puig.