El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)  jutjarà l'exconseller i actual diputat de Junts, Lluís Puig, pel cas Sixena el 21 i 22 de novembre, segons una resolució comunicada aquest dilluns pel gabinet de premsa del TSJC. El tribunal, a més, ha permès que Puig declari per videoconferència des de Bèlgica, on continua exiliat,, tal com va demanar la seva defensa, exercida per Jaume Alonso-Cuevillas, que va exigir la seva absolució. El TSJC permet aquesta declaració perquè no s'enfronta a penes de presó. En el cas de l'exconseller Santi Vila, defensat per la Generalitat, el TSJC va derivar el seu cas a un jutjat Penal de Barcelona perquè ja no ocupa cap càrrec públic amb aforament. El TSJC va imposar a Puig i Vila una fiança de 17.250 euros pel cost del trasllat de les 44 obres del Museu de Lleida al Monestir de Sixena. El govern d'Aragó encara no garanteix la visita d'aquestes obres, després que la Guàrdia Civil se les va endur el 2017, amb el Govern intervingut pel 155.

Per aquest cas, la Fiscalia demana per a Puig i Vila 2 anys d'inhabilitació a càrrec públic i que cadascun pagui una multa de 5.940 euros pel delicte de desobediència. L’Ajuntament de Vilanova de Sixena també acusa Vila del delicte d'usurpació de funcions judicials i li demana onze mesos de presó i una multa de 62.000 euros. 

 

Ordre europea d'investigació

El tribunal -format pel president del TSJC, Jesús María Barrientos, que també serà el ponent, i les magistrades Maria Eugènia Alegret i Roser Bach- ha acceptat totes les proves demanades per les parts. En el cas de la defensa de Puig, li precisa que "donada la naturalesa del delicte objecte d'acusació i les penes interessades per les acusacions", accepta la declaració telemàtica, tot i que ho condiciona perquè  "les oficines judicials tinguin a la seva disposició els mitjans tècnics necessaris", i que tingui un canal de comunicació directe amb el seu lletrat.

En concret, el TSJC exposa que la declaració d'un acusat mitjançant la videoconferència  es recull en la Llei 23/2014, de reconeixement mutu de resolucions penals a la Unió Europea, ja que es compleixen els requisits establerts. Per això, ha resolt que "serà expedida l'oportuna ordre europea d'investigació" per a dur a terme la declaració mitjançant videoconferència "des de l'òrgan judicial corresponent al lloc de residència de l'acusat".

 

Jutjar-lo en absència

En aquest sentit, el lletrat de l'Administració de Justícia del TSJC ja ha emès una citació a l'exconseller Puig perquè assisteixi als jutjats de Brussel·les, i l'adverteix que si no compareix se'l pot jutjar en absència, ja que la pena que se li demana no inclou presó, tal com permet la llei.

L'exconseller Puig, com el president a l'exili, Carles Puigdemont, i també diputat de Junts, i l'exconseller Toni Comín encara no poden tornar a Catalunya perquè el jutge Pablo Llarena no els vol aplicar la llei d'amnistia pel delicte de malversació de fons de l'1-O. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!