L'exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies del Govern Puigdemont, Dolors Bassa, ha carregat aquest matí contra la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i l'expresident dels republicans, Oriol Junqueras, per les noves informacions sobre els cartells infamants contra els germans Maragall. En una piulada, Bassa, ex-presa política per l'1-O, assenyala els dos principals dirigents d'ERC dels últims tretze anys sense mencionar-los i assegura que està "avergonyida del que ha estat, és i serà" el seu partit com a projecte ideològic. Fent referència a Marta Rovira, Bassa assegura que se sent "avergonyida de qui proposava i realitzava accions d'aquest tipus". Assenyalant Junqueras, l'exconsellera apunta l'expresident d'ERC per "filtrar merda contra els altres" per guanyar el Congrés dels republicans que han de celebrar el pròxim 10 de novembre per escollir una nova direcció.

I és que aquest mateix dilluns El Nacional.cat ha explicat quina va ser la reacció que va tenir Marta Rovira, des de Suïssa, quan va assabentar-se de la campanya contra Pasqual i Ernest Maragall amb cartells sobre l'Alzheimer. Rovira va demanar explotar la campanya dels cartells per "arrencar vots de solidaritat". En converses privades que van tenir membres de la direcció dels republicans en un grup de Signal, el partit va intentar treure profit de la campanya quan es va saber que s'havia executat i que s'havia fet des de les seves pròpies files, simulant un atac de falsa bandera. La idea de la direcció republicana era situar l'aleshores candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, en el debat públic, ja que en aquell moment les enquestes el situaven per sota de Xavier Trias, de Junts, i Jaume Collboni, del PSC.

Concretament, Marta Rovira va assegurar que "és una campanya tan agressiva que si la denunciem públicament potser arrenquem uns quants vots de solidaritat", tal com es pot llegir en una captura de pantalla, a la qual ha tingut accés aquest diari. Aquest missatge va ser enviat després que un dels caps locals d'Esquerra a Barcelona n'enviés les imatges. La portaveu parlamentària Marta Vilalta també va dir que era "molt fort", en el mateix canal. Més tard, Rovira va dir que calia denunciar els fets.

Cartells Alzheimer Ernest Pasqual Maragall ACN
Cartells Alzheimer Ernest Pasqual Maragall ACN

En altres captures de pantalla, dels mateixos grups, es confirma que la secretària general d'Esquerra va demanar al seu cercle que algunes accions les passessin per la 'B', en referència a aquesta estructura paral·lela organitzada per la direcció del partit per fer accions de contracampanya, contra altres partits o contra ells mateixos, com a falsa bandera. "Com estem de campanya B?", va demanar en un grup semblant, mesos després de l'escàndol dels cartells, després de la publicació d'una entrevista a un líder de Junts, per demanar, suposadament, activar aquesta estructura.

Sergi Sabrià va dir que algú "quedava", confirmant, segons aquestes converses, que la direcció del partit tenia coneixement d'aquesta estructura. Altres captures de pantalla d'aquestes converses també confirmen que l'estructura paral·lela va continuar treballant fins i tot després de saber-se que havien estat els responsables de la campanya contra els germans Maragall.

Bassa, a favor de renovar la cúpula del partit

Dolors Basa va ser una de les dirigents d'ERC que van signar un manifest a favor de la renovació de la cúpula dirigent del partit promoguda per Marta Rovira. Malgrat tot, Bassa carrega contra Rovira i l'actual direcció dels republicans, que va denunciar l'excap de comunicació del partit, Tolo Moya, per "filtracions interessades" a la premsa. A més, els republicans van anunciar l'obertura d'una investigació interna de la qual encara no se n'han fet públics els resultats. 

Fins ara, les principals conseqüències de tot plegat són la dimissió de Sergi Sabrià —amb carregada inclosa contra Junqueras—, l'estripada de carnet d'Ernest Maragall, la denúncia de Tolo Moya contra Esquerra Republicana i la suspensió de dos militants i l'expulsió d'un altre. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!