Nou capítol de la fractura interna de Vox. L'exdiputat de Juan Luis Steegmann ha comunicat a diversos càrrecs i excàrrecs del partit la seva decisió de donar-se de baixa com a afiliat per la seva deriva “antiliberal” i “anticientífica” i el seu acostament al “neofalangisme”. Steegmann ha informat de la seva decisió a través d'una carta on carrega amb duresa contra el candidat dels ultres a les eleccions europees, Jorge Buxadé, i la nova estratègia de la formació. “Des de fa anys Vox està prescindint de la part més liberal del seu programa, i dels seus diputats. És més, ha continuat un viatge nocturn que s'acosta al neofalangisme”, ha assegurat. Steegmann assenyala a Buxadé com a responsable de la deriva del partit pel seu discurs al VIVA 24, on Vox es va trobar amb dirigents de la ultradreta mundial. "Comprenc que el Sr. Buxadé, o moltes persones molt influents en el partit, tinguin una base juvenil falangista i es complaguin en ella. Jo també la tinc marxista, però vaig deixar de ser-ho; era jove i de lectures limitades", ha apuntat l'exdiputat, que ja va renunciar a la seva acta al Congrés després de la sortida d'Iván Espinosa de los Monteros, l'estiu passat.
Els motius de la sortida de Vox
Steegman, va ser batejat durant la pandèmia de la covid, com el metge de Vox, i va defensar sempre l'ús de les vacunes per lluitar contra la pandèmia. Precisament la seva postura va provocar enfrontaments amb altres membres del partit que el va portar a "barallar a favor de la vacunació contra la covid-19". "Se'm va fer insofrible que el senyor Buxadé, en el seu discurs, esmentés menyspreadorament les vacunes. Sona al discurs anticientífic que ha estat fomentat en els mitjans d'opinió pròxims a Vox", assenyala a la carta. Així, manifesta que s'ha hagut d'enfrontar a "atacs extramurs i intramurs, alguns terribles, però al final he aconseguit que Espanya sigui l'únic país europeu en el qual un partit de la 'hard right' no s'hagi convertit en antivacunes, almenys a les Corts". Una postura “anticientífica” que, segons assenyala, li fa impossible votar a Vox a les pròximes eleccions europees del pròxim 9 de juny i "el més coherent és separar-me d'aquest projecte".
A més, l'exdiputat revela que hi ha molts dirigents de Vox que defensen el discurs antivacunes, però "'s'han vacunat a la intimitat". Per a concloure, l'exdiputat lamenta "aquesta hipocresia", així com "el tacticitisme d'utilitzar al president argentí, Javier Milei, com a "disfressa liberal d'un acte majoritàriament antiliberal". Amb tot, demana al líder de la formació, Santiago Abascal, que canviï de rumb, ja que "la lleialtat cap als quals han de liderar, i, per tant, ser millors, es fonamenta a avisar-los quan creus que es desvien en el seu camí". "El distribucionisme, l'estatalisme i el neofalangisme van contra la base fundacional de Vox", diu Steegmann, que recorda que l'objectiu de Vox és "reduir la grandària de l'Estat i la defensa de la propietat privada i de la lliure economia de mercat", tal com recullen els estatuts dels ultres.