Més pressió per a Dolors Feliu. Una quarantena de figures rellevants al voltant de l'Assemblea Nacional Catalana s'han sumat a un manifest que és un crit d'alerta contra la llista cívica. La presidenta de l'entitat i l'actual direcció no han amagat en cap moment el seu suport per una iniciativa electoral que articularia una quarta candidatura independentista a les pròximes eleccions catalanes, allunyada dels partits. Però és precisament l'estratègia que planteja Feliu i companyia que ha provocat l'esclat de la tensió a l'ANC: sense anar més lluny aquest cap de setmana el vicepresident Jordi Pesarrodona va dimitir i 13 secretaris nacionals van anunciar la seva dimissió, tan sols per explicar dijous que estan preparant una recollida de firmes per demanar la convocatòria de noves eleccions internes.
Ara, entre els protagonistes no hi ha membres de la cúpula actual, sinó exdirigents de rellevància que han passat per l'entitat al llarg de la seva existència. El text està firmat pels exvicepresidents Agustí Alcoberro i Josep Cruanyes, a més d'exmembres del secretariat nacional com ara Carles Castellanos, Elisenda Romeu, Blanca Sierra i Julià de Jòdar. El manifest, avançat per NacióDigital i al qual ha accedit també ElNacional.cat, adverteix l'actual direcció sobre la llista cívica i els seus perills.
Així, es reconeix que hi ha alguns avantatges, com ara la possible "sacsejada" del sistema representatiu que pot provocar, la "frescor" de nous plantejaments directament vinculats a la lluita del moviment organitzat, o la "forja" de nous lideratges, "capaços de circular amb decisió i sense traves entre el carrer i el poder instituït".
Però "ningú amb dos dits de front pot ignorar els límits de la intervenció institucional", alerten. D'una banda, hi ha "l'ambivalència" de donar llum a un mecanisme electoral sobre el qual després l'ANC no podrà tenir "cap mena de poder directe", ja que l'entitat només en propicia la naixença. En segon lloc, hi ha la preocupació perquè l'ingrés als rangs institucionals produeixi un "miratge d'autonomia" als representants i els allunyi de la realitat dels carrers. I també es posa el focus sobre "els mitjans informatius, les fake news amigues i el lawfare enemic, els poders fàctics i la propaganda interessada", que s'oposarien a les ingerències externes.
"En cap cas" un quart partit
El text adverteix que tot això crearà susceptibilitats i divisions "que poden fer més mal que bé" a l'ANC i a tot el moviment independentista. "Cal definir bé objectius, calcular adequadament forces i actuar amb molt de seny i sense presses", expliquen els crítics, descrivint la llista cívica com una "eina col·lectiva al servei de la nació" i subratllant la necessitat d'evitar que caigui "de ple en les pràctiques que tant critiquem i que tant de mal ens han fet". Per concloure, assenyalen que la llista cívica "no pot esdevenir, en cap cas", un quart partit dins un sistema subordinat a l'enemic, aliè al batec de la gent més dinàmica i compromesa del país, i tancat dins el cercle viciós dels professionals de la política. "Contràriament, significaria la fi dels nostres propòsits fundacionals, la negació de la nostra pràctica democràtica, i la desorientació d'un moviment que necessita més claredat que mai".