La incògnita sobre la composició final de la Mesa del Parlament es manté oberta quan només falten tres dies per a la constitució del nou hemicicle. L'executiva de Junts ha celebrat una reunió extraordinària aquest divendres per informar la cúpula sobre l'estat de les converses amb ERC. Això no obstant, la reunió ha servit tot just per constatar que les negociacions continuen en marxa i perquè la cúpula del partit demani a la direcció que faci confiança al president a l'exili, Carles Puigdemont, que es qui lidera les negociacions. Pel que fa la sentència del TC que anul·la el vot a distància del diputat Lluís Puig des de l'exili acordat la passada legislatura, el candidat a les europees, Toni Comín, s'ha encarregat de deixar clar públicament que Junts comptabilitzarà el vot dels eurodiputats exiliats al ple de dilluns.

Tot i que el PSC va guanyar les eleccions, els seus 42 vots queden per darrere dels 55 diputats que sumen Junts (35) i ERC (20), la qual cosa pot permetre a l'independentisme mantenir la presidència del Parlament i buscar la majoria de la Mesa. També la CUP, que compta amb 4 diputats, s'ha mostrat partidària de buscar una aritmètica alternativa al PSC. Ni tan sols els 6 diputats dels comuns permeten als socialistes superar una suma de Junts i Esquerra. Només la intervenció del PP podria curtcircuitar aquesta aritmètica. 

En aquest context, els membres de la cúpula de Junts no han obtingut aquest matí massa novetats sobre les negociacions amb ERC, segons les fonts consultades, més enllà de constatar que les converses continuen en marxa i que el secretari general, Jordi Turull, s'ha mostrat optimista sobre el resultat final.

El Parlament es constituirà dilluns vinent a la tarda, just l'endemà de les eleccions europees, que se celebren aquest diumenge. Aquesta coincidència al calendari no ha fet més que entorpir el tancament d'un acord, que tot fa preveure que no es coneixerà fins al mateix dilluns. De fet, les converses es porten amb màxima discreció atiada precisament per la proximitat dels comicis.

A Junts no ha agradat el moviment que va protagonitzar ERC aquest dijous quan, sense consensuar-ho, va fer pública una nota en què anunciava que la seva diputada a la Mesa d'Edat defensarà que Carles Puigdemont, Lluís Puig i Ruben Wagensberg puguin votar dilluns malgrat que el TC va fer pública la sentència en què tombava la decisió del Parlament d'acceptar la passada legislatura el vot a distància de Lluís Puig des de l'exili. Junts, que disposarà de la presència a la Mesa d'Edat, que correspon a Agustí Colominas, havia optat per evitar posicionar-se públicament en aquest tema.

Amb tot, el candidat de Junts a les eleccions Europees de diumenge, Toni Comín, ha assegurat aquest matí que Junts farà tot el que estigui a les seves mans per impedir-ho i comptabilitzarà el vot dels diputats a l'exili.

La reunió de l'executiva ha servit també per valorar positivament la campanya de les europees, que avui acaba.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!