El Consell Ciutadà de Podemos ha aprovat aquest dissabte la composició del nou Consell de Coordinació Estatal de la formació. L'executiva ha revalidat el lideratge de Ione Belarra, i ha reelegit Irene Montero de número dos. Pablo Fernández ha sortit escollit secretari d'Organització, i Isa Serra i Pablo Fernández, han renovat el càrrec de portaveus. D'entre les novetats, hi ha la designació de l'activista trans Mar Cambrollé com a nova secretaria LGTBIQA+, i el lideratge de l'àrea de feminismes, que a partir d'ara recau sobre Marilyn Dos Santos.
Belarra carrega contra Netanyahu i reivindica els drets trans
Un cop reelegida líder del partit, Belarra ha carregat contra el govern israelià, el qual, assegura, "competeix amb l'Alemanya nazi per la primera posició en la Lliga de l'Horror de la Humanitat". En aquest sentit, s'ha mostrat contundent davant les polítiques de Netanyahu i d'aquells qui, com el president espanyol, aposten per al rearmament. En aquest sentit, ha deixat clar que no donarà les gràcies a Sánchez per anul·lar la compra de munició a Israel.
La secretaria general de Podemos s'ha referit també a la recent sentència del Tribunal Suprem britànic que "nega que les dones trans sigui dones". "La societat autoritària ja està aquí des de fa molt de temps", ha avisat la política, afegint que aquestes sentències suposen "un greu perill per a totes les dones i per al conjunt de la societat".
"Negar el dret mateix a existir de determinades persones en nom de la biologia és una greu violència institucional que normalitza i legítima l'odi i la violència trànsfoba", ha argumentat Belarra, que ha assenyalat que "al feixisme i a la violència patriarcal, vingui dels sectors reaccionaris o s'exerceixi en nom del feminisme clàssic" se l'ha de combatre.
La sentencia del Supremo británico que niega que las mujeres trans sean mujeres es un grave peligro para todas las mujeres y para la sociedad.
— Podemos (@PODEMOS) April 26, 2025
Negar su existencia en nombre de la biología es violencia institucional que legitima el odio y la violencia tránsfoba.
🎥 @ionebelarra pic.twitter.com/RTPVBxfhR4
El terme 'dona', determinat pel sexe
El Tribunal Suprem britànic va dictar dimecres que el terme 'dona' a efectes de la Llei d'Igualtat és determinat pel sexe biològic, cosa que posa fi a una llarga batalla legal iniciada per una organització defensora de les dones trans. En un dictamen unànime, els magistrats han subratllat que la decisió no ha de ser vista com un triomf per a una part o altra, atès que la Llei d'igualtat de l'any 2010 també atorga a les persones transgènere protecció contra la discriminació. La decisió, tanmateix, és vista com un triomf legal per l'organització de dones For Women Scotland, que es va querellar arran de la decisió de l'Executiu escocès d'incloure les dones trans a la quota per igualar els llocs públics entre dones i homes.