Durant la sessió d'investidura del popular Jorge Azcón com a nou president de l'Aragó aquest dijous, Vox, que formarà part de l'executiu, va deixar clar que "a l'Aragó no es parla català" i va anunciar que una de les primeres mesures que prendria seria suprimir la Direcció General de Política Lingüística. Per si no havia quedat clara quina serà la línia d'aquest nou govern, Azcón ha nomenat conseller d'Hisenda Roberto Bermúdez de Castro, l'executor de l'article 155 a Catalunya. A més, l'ultradretà Alejandro Nolasco, autor de la citada afirmació contra el català i d'un llibre que romantitza la lluita de la División Azul, serà el vicepresident i conseller de Desenvolupament Territorial, Despoblació i Justícia. 

Bermúdez de Castro, retorn a la política després d'aplicar el 155

Bermúdez de Castro va ser nomenat el novembre del 2016, sota el govern de Mariano Rajoy, secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, òrgan que depenia del Ministeri de la Presidència, llavors liderat per Soraya Sáenz de Santamaría, que té com a objectiu gestionar les relacions amb les comunitats autònomes i les administracions. En un moment de gran tensió entre Catalunya i l'Estat, lluny de rebaixar-la, aquest polític aragonès va exigir per carta als alcaldes catalans que no permetessin la celebració del referèndum, que va assegurar que aturarien. No va ser així, i després de la declaració d'independència, Bermúdez de Castro va ser l'encarregat d'aplicar el 155 per prendre el control del Govern. També va defensar l'actuació policial de l'1 d'octubre i va ser especialment crític amb els mitjans de comunicació públics de Catalunya, que va arribar a titllar de "vergonya". 

Un cop es va aixecar l'aplicació del 155 en haver-se constituït el Govern de Quim Torra, Bermúdez de Castro va decidir abandonar la política i marxar a l'empresa privada. Fins que, cinc anys després, un nou president del PP a l'Aragó l'ha convidat a tornar. Així, repetirà com a conseller a l'Aragó, un càrrec que ja havia ocupat entre 2011 i 2015 sota la presidència de Luisa Fernanda Rudi. En aquell període havia estat conseller de Presidència i Justícia, i en el nou executiu, que prendrà possessió aquest dissabte, serà conseller d'Hisenda i Administració Pública.

Alejandro Nolasco, el vicepresident que enyora la División Azul

La segona figura més important en el nou Govern de l'Aragó serà Alejandro Nolasco, membre de Vox, que tindrà la primera vicepresidència i la Conselleria de Desenvolupament Territorial, Despoblació i Justícia. Azcón el va definir aquest dijous com un home "jove però preparat, i amb una gran inquietud intel·lectual", i li va agrair personalment la voluntat de diàleg durant les negociacions i que contribuís a un discurs més "moderat" en la política. Tanmateix, els postulats que defensa Nolasco estan lluny de poder-se definir com a moderats.

Nascut a Pamplona, ha estudiat Dret, Filosofia i Història, i des de fa més de sis anys viu a Terol. Ha escrit sis llibres, majoritàriament de ficció, però un d'ells, Los últimos 50 de la División Azul, és una recopilació del testimoni de combatents d'aquest exèrcit de voluntaris espanyols que es van unir a les tropes alemanyes de Hitler per lluitar contra els soviètics durant la Segona Guerra Mundial. En la sinopsi del llibre, Nolasco defineix aquesta guerra com un combat en el qual la gent lluitava per "motius romàntics" i reivindica aquest temps com un moment on "no es tenia res si no es tenien conviccions" i on només eren importants conceptes com "l'amor a la pàtria, la nació i el compromís". No sorprèn que un dels primers objectius de Nolasco en arribar al poder sigui derogar la llei de memòria històrica. 

Els altres consellers del govern d'Azcón

La segona vicepresidència l'ocuparà la popular Mar Vaquero, que ha estat diputada a l'Aragó des del 2011 i que va ser alcaldessa de la localitat de María de Huerva del 2007 al 2019. També serà portaveu de l'executiu i consellera d'Economia, Treball i Indústria.

A banda de Nolasco, Vox tindrà la conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Alimentació, amb Ángel Sámper al capdavant. Fins ara era secretari general de la conservadora Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) a l'Aragó, i en diverses ocasions ha expressat el seu rebuig a la llei de benestar animal.  

La resta de conselleries estaran en mans del PP. Així, Tomasa Hernández serà consellera de Presidència, Interior i Cultura; Octavio López, de Foment, Habitatge, Mobilitat i Logística; Manuel Blasco, de Medi Ambient i Turisme; Clàudia Pérez, d'Educació, Ciència i Universitats; José Luis Bancalero, de Sanitat; i Carmen Susín, de Benestar Social i Família.