Després de 15 anys, a Catalunya tornarà a haver-hi "tancs". La tensió política creixent entre els governs espanyol i català arran del procés sobiranista no serà impediment perquè el ministeri de Defensa completi la reorganització de la base militar de Sant Climent Sescebes, la qual cosa inclou la incorporació en els propers dies de mig centenar de carros de combat del tipus Pizarro

El gruix dels blindats encara no ha arribat a la base General Álvarez de Castro de la localitat de l’Alt Empordà, explica a El Nacional l’alcaldessa, Olga Carbonell (ERC), però ho podrien fer en qualsevol moment, segons avançava aquest divendres el diari La Razón.

El ministeri de Defensa no ha informat l’ajuntament de cap moviment de tropes ni material -de fet, no té obligació legal de fer-ho-, la qual cosa provoca la lògica preocupació al municipi. I més encara en uns moments d'alta tensió política.

Així, a Catalunya tornarà a haver-hi “unitats mecanitzades” -carros de combat, mal anomenats “tancs”- després de 15 anys arran de la reorganització de l’Exèrcit de Terra. En concret, 40 vehicles de combat d’infanteria “Pizarro” (de la fase I) i unes 50 unitats del Transport Oruga Cuirassat.

Tots ells tenen com a destinació la base de Sant Climent Sescebes, i s’integraran al Batalló d’Infanteria Mecanitzada Badajoz I/62, que forma part, a la vegada, del Regiment d’Infanteria Arapiles 62, el qual depèn de la Brigada Orgànica Polivalent Aragó I, amb seu a Saragossa.

Tant el batalló com el regiment es denominaven fins ara de "caçadors de muntanya" , però han estat reorganitzats segons els plans de transformació de l'Exèrcit espanyol de terra, estructurat en brigades orgàniques polivalents (BOP).

Justament, aquesta reorganització funcional és el que va fer justificar al Govern espanyol el desplaçament dels vehicles blindats Pizarro al regiment de Sant Climent Sescebes. Així consta en una resposta a la diputada del PDeCat i portaveu del Grup Mixt a la comissió de Defensa del Congrés Míriam Nogueras, del 28 de novembre del 2016.

Segons el Govern espanyol, "les raons estratègiques que justifiquen el desplaçament dels vehicles blindats Pizarro són les de la pròpia lògica de la reorganització del batalló, la qual cosa afegeix també elements d'estalvi econòmic i facilitats logístiques". 

NOGUE

El ministeri de Defensa, que dirigeix María Dolores de Cospedal, es va negar a facilitar a Nogueras dades concretes sobre el nombre d'efectius militars destinats a la base de Sant Climent per "raons de seguretat", tot i que assegura que la reorganització de l'estructura de l'Exèrcit no ha suposat un increment dels efectius a Catalunya.

En la resposta parlamentària es garanteix per part de l'Executiu espanyol que les instal·lacions de l'aquarterament General Álvarez de Castro "estan preparades per acollir aquest tipus de vehicles" - els "tancs"- . De fet, en el passat ja n'hi va haver.

El Govern espanyol xifra en "un cost aproximat de 125.000 euros " el trasllat dels blindats, que actualment es troben en dues bases militars situades a Còrdova i a Badajoz. Es preveu que els Pizarro arribin en camions de plataforma especialment habilitats pel trasllat d'aquest tipus de vehicles militars.

Manca d'informació

Olga Carbonell ha expressat a aquest diari la preocupació per l'habitual "manca d'informació" que acompanya els moviments dels militars a Sant Climent Sescebes.

El fet se suma a la preocupació crònica per la falta de seguretat en les maniobres que hi fan. Més d'un cop i de dos els projectils que s'utilitzen als exercicis han ultrapassat l'àrea militaritzada i han arribat a impactar prop d'alguna masia.

De fet, els responsables de la base han acceptat reforçar les tanques del perímetre militaritzat per evitar accidents. "Com pot ser que no hi hagi cap normativa que reguli la distància de seguretat mínima?", es pregunta Carbonell.

L'alcaldessa creu que a principis de febrer, quan es va celebrar l'acte oficial del canvi de denominació del regiment Arapiles 62 ja hi havia una dotzena de blindats a les instal·lacions de la base militar. En aquests moments ignora quants "tancs" poden haver arribat ja al seu nou destí.