L'exèrcit del Sudan ha donat un cop d'estat aquesta matinada. Les forces militars han arrestat als alts càrrecs del govern africà, entre ells el primer ministre sudanés, Abdallah Hamdok, també a líders de partits i organitzacions progovernamentals. Els principals grups revolucionaris sudanesos han respost amb crides a sortir al carrer i a la desobediència civil per defensar el govern "de la transició democràtica".
El cop d'estat comandat pel líder de l'Exèrcit, el general Abdelfatah al Burhan, ha dissolt el Consell sobirà del Sudan, un govern de transició format per militars i civils. Un cop dissolt, ha declarat l'estat d'emergència nacional. La població ha sortit en massa en diverses ciutats del país, inclosa la capital, Jartum, com a mostra de rebuig al cop d'Estat. Les xarxes socials s'han omplert d'imatges, tot i que l'internet ha patit múltiples interrupcions, on els carrers són plens de sudanesos mostren la seva disconformitat amb el trencament de la democràcia.
Retorn a la dictadura
El líder del cop, Al Burhan, ha anunciat la suspensió de diversos articles del Document Constitucional pactat l'agost de 2019, arran de la caiguda del dictador Omar al Bashit. El primer ministre ha sigut capturat i traslladat en un lloc desconegut després de ser arrestat a casa seva. Hamdok s'ha negat a fer cap declaració a favor del cop i ha cridat al poble de Sudan a defensar la revolució democràtica del seu govern, segons ha informat el Ministeri d'Informació.
Diversos militars han pres la seu de la ràdio i la televisió estatal i han arrestat els seus treballadors. Després de l’aixecament militat, els Estats Units, la Unió Europa i la Lliga Àrab han demanat que es retorni a la fase de transició democràtica.
Un clima molt hostil
El cop d'Estat ha esclatat en mig d'un clima molt tens entre els líders civils i els militars encarregats de dur el govern de transició a la democràcia. Les darreres setmanes ja es va produir un intent de cop, però va ser fallit. Tot i això va desembocar en una de les pitjors crisis que ha travessat el país. Els membres civils feia temps que avisaven que des de l'Exèrcit estava incitant la inestabilitat i la disconformitat entre els seus per cuinar un clima hostil per aixecar-se en armes.
Des del dissabte passat centenars de sudanesos s'han mobilitzat en la capital per demanar que els militars donessin el cop d'Estat. Aquestes protestes van aixecar la sospita de molts per les xarxes, ja que es va observar repartiment d'aliments, diners i la presència de menors