Quatre dècades després de la seva mort al llit, el dictador ha sortit per fi del mausoleu. Era la gran promesa de Pedro Sánchez i més d’un any després l’ha aconseguit executar. També s’havia promès que es faria amb la màxima discreció possible, però això és una altra història. Per a cobrir l’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos, i el seu trasllat al cementiri d’El Pardo-Mingorrubio, s’han acreditat uns 500 professionals de 150 mitjans, més d’un terç internacionals. La televisió pública ha ofert senyal gratuïta, en directe i ininterrompuda a tot el món. Espanya estava tancant una de les seves moltes ferides, i ho ha fet amb un macroespectacle amb punts de surrealisme i grotesc. Per moments ha arribat a semblar un funeral d'Estat. Cap tirà no ha rebut mai aquest tracte a Europa. "Una pel·lícula de Berlanga", coincidien la majoria de presents.
Pocs minuts després de les nou del matí han començat a arribar les autoritats al Valle de los Caídos, amb la ministra Dolores Delgado actuant com a notària major del Regne. Els 22 familiars de Franco han arribat en tres minibusos (el nét Francis Franco ha sortit de casa amb una bandera franquista). Un cotxe ha fet sonar El novio de la muerte a tot drap. Paral·lelament, a Mingorrubio arribaven una dotzena de corones de flors, totes amb la bandera espanyola, arribades de tot l’Estat. “Valencia con el generalísimo” o “Barcelona con Franco siempre”, s’hi llegia. Alguns dels treballadors que les duien anaven vestits amb samarretes de l’Infanteria espanyola. Després ha arribat el sacerdot Tejero, fill del colpista del 23-F, unes hores abans de cooficiar la missa amb el prior Cantera, del Valle de los Caídos.
Els manifestants franquistes, al voltant de mig miler, que s'han volgut acostar al cementiri s’han quedat a uns 300 metres. Allà la Policia Nacional els ha barrat el pas. I s’hi han quedat amb les seves banderes espanyoles (constitucionals i no constitucionals), les seves banderes de Falange i els seus “Franco, Franco”, “Sánchez traïdor” i “Arriba España”. Com era d'esperar, han entonat el Cara al sol. Quan ja s'hi aplegaven molts, ha aparegut una sorpresa: el colpista Antonio Tejero, que ha acabat d'animar les masses. La policia l'ha acabat convidant a marxar. La seva intenció era accedir al cementiri.
Ja amb l’espai aeri tancat, quatre minuts abans de les onze del matí, ha començat oficialment l’exhumació dins la basílica del Valle de los Caídos. A les 11:44 s’ha aixecat la llosa de 1.500 quilos “sense incidències”. A les 11:50 el cotxe fúnebre ja ha sortit del cementiri escortat per sis vehicles policials i de protocol. A les 12:10 els operaris han assegurat el taüt per a la seva extracció de la fossa. El fèretre original del 1975 presentava danys, però la família decideix que no es toca. A les 12:36, el prior Cantera l’ha beneït per petició de la família, acceptada per Moncloa. A les 12:48 néts del dictador s’han carregat el mort a les espatlles i han anat de l’altar major fins a l’esplanada. A les 12:54 han sortit per la porta de la basílica, oferint les primeres imatges al món. Efectivament el taüt estava visiblement danyat. No s’han permès honors d’Estat: cap bandera. Només una creu de Sant Ferran com a ensenya familiar. Això sí, un cop al cotxe fúnebre, els familiars han cridat un sonor "Viva Franco" davant l'estupefacció de les autoritats presents.
Justament amb la bandera “preconstitucional” que duia el nét Francis Franco hi ha hagut polèmica. No els han permès entrar amb l’ensenya a la basílica del Valle de los Caídos i l’han hagut de deixar a l’entrada. “Els agents de l’autoritat l’ha col·locat en un dels cotxes que traslladava la família”, expliquen fonts de la Moncloa.
El dictador ha sortit del seu mausoleu en un helicòpter Super Puma de l’Exèrcit de l’Aire a les 13:40. El trasllat ha durat uns deu minuts. El lloc on l’han portat, el cementiri de Mingorrubio, prop del seu Palau del Pardo, tampoc no és un lloc alliberat de simbolisme. Allà hi ha enterrades les grans famílies del franquisme i fins i tot un altre dictador, el dominicà Rafael Leónidas Trujillo. També la seva esposa Carmen Polo. Per arribar al cementiri l’helicòpter ha aterrat al proper camp de tir de la Guàrdia Reial, on l’ha recollit un altre cotxe fúnebre. Al panteó familiar hi ha arribat a les 14:40.
Portes endins del cementiri, tot era íntim i familiar. No obstant això, sí que se sap que el prior del Valle de los Caídos i el fill del colpista Tejero, que és sacerdot, han estat els escollits per a oficiar una missa en honor al dictador. A diferència de la basílica, el govern espanyol no podia restringir cap mena de símbol en el panteó familiar. El nét Francis Franco ja sortia ben equipat de casa. I l'han acabat mostrant en alt a la sortida del cementiri.
D’aquesta manera, en unes cinc hores, s’ha procedit a l’exhumació del dictador Francisco Franco del mausoleu que es va fer construir amb presos polítics esclaus. El trasllat de les restes contra la voluntat de la família tanca una de les moltes ferides encara obertes després de la Transició. I s’ha fet amb un espectacle televisat i en certs moments grotesc. S’ha aconseguit el funeral d’Estat que no se li volia donar.
Un camí replet d'obstacles
Arribar fins al dia D ha costat Déu i ajuda. Sense anar més lluny, el procediment va iniciar-se fa més d'un any, l'agost de l'any passat. I va arribar a posar-se data: el passat 10 de juny. Però la família Franco, disconforme amb la decisió --volia enterrar-lo a l'Almudena, en ple centre de Madrid-- va intentar aturar-ho a través del Tribunal Suprem, que va paralitzar-ho cautelarment, i també a través de jutjats de Madrid. No va ser fins al passat 10 d'octubre que l'alt tribunal va donar llum verda definitiva al govern espanyol per a procedir amb el seu pla de treure el dictador del mausoleu. Els magistrats van enviar un missatge clar al prior del Valle, que amenaçava de no acatar la sentència: l'article 118 de la Constitució obliga tothom a complir les sentències fermes.