José Antonio Primo de Rivera ja no descansa al Valle de los Caídos. Les seves despulles han abandonat aquest dilluns el mausoleu feixista i ha estat incinerat i enterrat al cementiri madrileny de San Isidro. Tot i el secretisme, el govern espanyol, a través del Ministeri de la Presidència, ha difós algunes imatges de l’interior del monument. En elles s’hi veuen operaris picant la pedra que hi havia sobre els restes del fundador de la Falange, la comitiva funerària a l’exterior, i fins i tot alguns convidats a l’aixecament de les despulles fent temps a l’exterior.

Cal recordar, també, com ha sigut tota l’exhumació de Primo de Rivera. La comitiva funerària ha entrat al recinte del mausoleu cap a les vuit del matí, i ha sortit carregant les restes del falangista quan quedaven escassos minuts per la una del migdia. Tota aquesta estona per retirar la llosa on descansava —fins ara— el fundador de la Falange i perquè la vuitantena de familiars i convidats celebressin una missa en el seu honor.

Els crits d’Arriba España i de lloances a Primo de Rivera han arribat just quan el cotxe funerari sortia del Valle de los Caídos carregant el mort. Han tirat, també, cinc roses al vehicle en honor a la lletra del Cara al Sol. En aquell moment, eren només una quinzena els falangistes que feien guàrdia, juntament amb periodistes i guàrdies civils, a les portes del mausoleu. 55 quilòmetres més enllà, a Carabanchel, un centenar de feixistes esperaven amb ganes l’arribada de Primo de Rivera.

Tant ha sigut així, que en arribat s’han abraonat cap al cotxe funerari, passant per sobre de periodistes, i empentant-se amb la policia. Els aldarulls han acabat amb alguns trípodes trencats. Entre els presents hi havia, com no podia ser d’altra manera, el condemnat pel cas Blanquerna i actual Cap Nacional de La Falange, Manuel Andrino.

Un cop han acabat tots els aldarulls i la situació s’ha relaxat, Andrino ha pronunciat un discurs per les desenes de falangistes que es trobaven a les portes del cementiri de San Isidro. A banda d’afirmar que “les idees mai moren” i de descriure Primo de Rivera com un pacifista, hi ha hagut el cant del Cara al Sol. Ha sigut llavors, després d’un minut de braços alçats, quan tots els feixistes han abandonat Carabanchel i han continuat amb les seves vides.

Enterrat per quart cop des de la seva mort

La família de Primo de Rivera ja feia temps que havia sol·licitat a l'abat de la comunitat benedictina de l'Escorial i a la Conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid l'exhumació de les restes. Ara, aquestes ja estan situades amb les de membres de la seva família.

És el quart cop que el fundador de la Falange és enterrat des que va morir. Les seves despulles van arribar a la basílica de l'Escorial el novembre del 1939, procedents d'Alacant, on va ser executat. Quan es va inaugurar el Valle de los Caídos el 1959, el dictador Francisco Franco va convidar la família de José Antonio a traslladar les seves restes al mausoleu. Aquestes són les imatges de l’exhumació d’aquest dilluns:

Exhumación Primo de Rivera Valle de los Caídos 4 - Moncloa
 
Exhumación Primo de Rivera Valle de los Caídos 3 - Moncloa
 
Exhumación Primo de Rivera Valle de los Caídos 5 - Moncloa
 
Exhumación Primo de Rivera Valle de los Caídos 1 - Moncloa
 
Exhumación Primo de Rivera Valle de los Caídos 2 - Moncloa