Sis anys han passat des de que una sentència ferma va autoritzar l'exhumació dels germans Manuel i Antonio Lapeña del Valle de los Caídos i encara no s'ha executat. El Jutjat de Primera Instància de San Lorenzo del Escorial va autoritzar el 2016 l'exhumació per recuperar les restes dels germans i el setembre de 2021 el govern espanyol va donar llum verda als treballs d'exhumació, però tot segueix igual; paralitzat. Segons explica El País, el ministeri de la Presidència, del que depèn la secretara d'Estat de Memòria Democràtica, i Patrimoni Nacional ho tenen tot preparat per intervenir el mausoleu des de setembre de l'any passat, però una allau de recursos presentats per particulars i associacions franquistes ho han aturat tot.
Una familiar dels germans enterrats al Valle de los Caídos, Purificación Lapeña, explica al citat diari que "durant aquests anys han mort molts fills que no podran veure complerts els seus somnis (de recuperar les restes dels familiars,) un d'ells és Manuel Lapeña, que, als seus 97 anys, no va poder esperar més i va morir el passat 12 de setembre". A més, des del govern espanyol asseguren entendre la desesperació dels familiars i recorden que tot està preparat des de setembre "però els mateixos que van intentar impedir l'exhumació de Franco intenten ara obstaculitzar les exhumacions que demanen 104 famílies.
L'estratègia dels franquistes
L'estratègia porta el nom d'un advocat que ja té experiència en obstaculitzar exhumacions (ho va fer amb la de Franco) i és Francisco Javier Zaragoza, que ja va aconseguir suspendre de manera provisional les actuacions per exhumar el dictador; ho va fer gràcies al jutge José Yusti però finalment el Tribunal Suprem va aprovar el procediment. Aquest lletrat és fill de Pedro Zaragoza Orts, que tal i com assegura el citat diari és un falangista membre de la Fundación Nacional Francisco Franco fins el dia de la seva mort el 2009. Per la seva banda, el jutge Yusti és fill d'almiralls franquistes i es va fer famós per presumir dels seus atacs a la memòria històrica d'Espanya.
El passat mes de novembre un jutjat ja va ordenar paralitzar la intervenció a les criptes de la Basílica de Santa Cruz del Valle de los Caídos a petició d'una demanda de l'Asociación por la Reconciliación y la Verdad Histórica. Una mesura cautelar de suspensió de la llicència d'obres concedida per la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de San Lorenzo del Escorial a Patrimoni Nacional per rehabilitar els accessos de les criptes. El Jutjat Contenciós-administratiu número de 20 de Madrid és el que va adoptar aquesta mesura cautelar abans que s'estudiés a fons el recurs interposat per l'associació en considerar que es podrien produir danys irreparables. L'associació va sol·licitar la suspensió al·legant el "dret fonamental a la intimitat dels morts i les seves famílies", que denuncien que es veuria vulnerat si s'executen les obres sol·licitades.
Un projecte d'obres que va encapçalar l'exvicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo. Assegurava que són obres necessàries per a l'accés del pas interior als diferents nivells de les criptes. El govern espanyol, a través de Patrimoni Nacional, va sol·licitar l'abril passat a aquest ajuntament la sol·licitud de llicència urbanística per a poder iniciar els treballs d'exhumació i identificació de les víctimes que van ser inhumades en les criptes de la Basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos i que han estat reclamades pels seus familiars.