Conflicte entre el Palau de Miravent i el poble de Balears. Podemos ha protestat aquest dimecres davant de Miravent, a Mallorca, per exigir més transparència sobre el procediment judicial pel qual Balears va perdre aquest lloc, inicialment pensat per ser un museu, i que va acabar caient en mans de la família reial. Podemos exigeix poder accedir a les sentències i tota la documentació del procés que va guanyar el 1988 la família del filantrop Ioannis Saridakis: gràcies al qual van poder recuperar les obres d'art que contenia el Palau de Miravent a canvi de renunciar a l'espai. Saridakis volia deixar la propietat com un museu per a tots els balears, però el seu desig es va mantenir només uns mesos, ja que, un procediment judicial en l'època franquista va permetre que el Palau de Miravent es convertís en la casa de vacances de la monarquia espanyola. "Les institucions de la dictadura van decidir tancar el Museu d'Art i convertir-lo en la casa de vacances de la família Reial", ha denunciat el diputat nacional de Podemos, Rafa Mayoral, a la porta del Palau. "És una bogeria que en un estat democràtic es negui l'accés a una sentència", ha afegit.

El responsable d'Horitzó Republicà, Rafa Mayoral, al costat d'altres càrrecs de Podemos com la candidata a la presidència del govern de Balears, Antonia Jover / Europa Press

Objectiu: recuperar el museu

La candidata a les Illes Balears de Podemos, Antonia Jover, ha reclamat que els ciutadans de Balears "tenim dret a saber què va passar amb les obres d'art i per què Marivent va acabar en mans dels Borbons". La protesta de Podemos arriba just després que el jutjat provincial els hi negués l'accés del judici. Podemos fa temps que recopila informació per poder recuperar el Museu i obrir-lo al públic per poder complir amb la "voluntat del donant i proporcionant una zona verda a aquest barri", ha destacat Jover. 

En 1973, els hereus de Saridakis van portar a la Diputació de Balears als tribunals per incompliment de les condicions de cessió de les obres d'art de la seva propietat, valorades en 40 milions de pessetes, és a dir, uns 240.000 euros. En primera instància van guanyar el judici, i després de diversos recursos, van recuperar les obres d'art, però a canvi, van renunciar al Palau de Marivent durant el procés judicial. Des d'aquell moment, el Palau és utilitzat per la família reial espanyola per a les seves vacances d'estiu.

Acció del govern de Balears 

Ara, Podemos s'ha dirigit directament a la Conselleria de Presidència i a la presidenta del govern balear, la socialista Francina Armengol, perquè ajudin “il·luminar aquesta foscor”, i publicar la còpia de la sentència que ha de tenir la comunitat autònoma per haver format part del procés. Mayoral ha advertit que es tracta d'un acte de responsabilitat democràtica: "No estem en els anys 80, la llei del silenci ha acabat i això significa que ha d'haver-hi un compromís democràtic per part de la judicatura, en primer lloc, i per part del conjunt de les forces democràtiques", ha sentenciat. 

L'any 1961 el Palau de Miravent va ser donat a la Diputació de Mallorca, des d'aleshores ha estat un motiu de controvèrsia. En les últimes dècades diversos moviments socials han mostrat el seu desacord amb l'ús que la família reial fa de l'espai, i el sobrecost que suposa i abona anualment el govern.