L'Estat espanyol tenia totes les cartes per guanyar. L'independentisme només contemplava com un "miracle" la possibilitat de tombar el suplicatori de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. I això no obstant, la votació del Parlament Europeu que avui ha donat llum verda a aixecar la immunitat dels tres eurodiputats de Junts ha servit també per mesurar fins a quin punt la seva campanya de denúncia d'una persecució política de l'Estat espanyol contra l'independentisme ha aconseguit penetrar dins de l'anomenada bombolla de Brussel·les. Malgrat el pes amb què compten PP, PSOE i Cs en els tres principals grups de l'Eurocambra, i malgrat la pressió de l'España, els suports al suplicatori no han arribat a sumar un 60% dels vots.

Socialistes, populars i Cs han celebrat públicament l'aixecament de la immunitat del eurodiputats, però Vox els ha fet responsables dels 248 vots en contra que ha recollit l'informe.

La votació, que es va fer ahir i avui s'ha fet pública, ha registrat en el cas de Puigdemont 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions, mentre que el suplicatori de Comín i Ponsatí ha recollit 404 vots a favor, 247 en contra i 42 abstencions. Dels 705 diputats de l'Eurocambra, n'han votat 693. Quatre dels parlamentaris que no han votat en aquests tres suplicatoris sí ho han fet a la resta de temes sotmesos a votació.

Victòria política

L'informe del suplicatori dels tres eurodiputats catalans podria ser, segons Junts, el suplicatori que ha sortit aprovat amb menys suports davant de l'hemicicle. 

La pobresa dels vots a favor ha quedat reflectida en el contrast amb dos suplicatoris més que es van sotmetre ahir a la consideració del ple, a banda del dels tres polítics independentistes, i que s'han aprovat amb un 94,4 i 94,9% dels vots. De fet, aquest vot majoritari és la tònica habitual en informes favorables als suplicatoris que arriben al ple.

Junts s'ha encarregat de subratllar aquestes dades, durant la roda de premsa que ha protagonitzat aquest migdia a l'Eurocambra i on han apuntat que el resultat fins i tot es pot considerar una "victòria política". En aquest sentit, han advertit que 80 eurodiputats dels grups socialista, popular, liberal i conservador han trencat la disciplina de vot per votar en contra i que probablement també han comptat amb un no majoritari de les esquerres.

Campanya independentista

Precisament, en el que sí han coincidit tant els eurodiputats espanyols com els de Junts és en subratllar la campanya duta a terme per l'independentisme entre els membres de l'Eurocambra. Puigdemont, que la setmana prèvia a la votació ha desplegat una bateria d'entrevistes per tota Europa, ha agraït en roda de premsa la feina del seu equip, en condicions molt desiguals en relació a la potència dels seus rivals.

De la seva banda, el PSOE, PP i Cs han denunciat que havien hagut de lluitar contra les pressions dels independentistes -"pressions, mentides i intoxicacions dels eurodiputats fugats i el seu entorn", segons la nota de premsa de Cs-, mentre Vox ha responsabilitzat aquests tres partits dels 248 vots en contra del suplicatori.

En qualsevol cas, aquest procediment ha permès, segons Comín, que avui el procés independentista sigui molt més conegut entre els seus col·legues europeus que abans del debat del suplicatori.

Ressò a l'Eurocambra

Aquest efecte s'ha fet evident amb el ressò que els darrers dies ha tingut la votació a les xarxes socials on molts eurodiputats, especialment d'esquerres i verds, però també alguns des de les files socialistes, s'han posicionat en contra d'aixecar la immunitat dels eurodiputats.

Precisament, mentre els eurodiputats de PSOE, PP i Cs es felicitaven en successives rodes de premsa pel resultat aconseguit i subratllaven la feina feta per contrarrestar la pressió dels independentistes a Brussel·les, a través de Twitter nombrosos eurodiputats de diferents grups expressaven el malestar per la decisió adoptada a la Cambra.

En qualsevol cas, el recorregut del suplicatori no acabarà aquí, Junts ha anunciat que presentarà una denúncia contra irregularitats registrades durant el procediment davant del Tribunal de Luxemburg. Allà, es trobaran amb les qüestions prejudicials que impulsa el jutge instructor, Pablo Llarena, arran de la decisió de la justícia belga de rebutjar l'euroordre contra Lluís Puig. Si Llarena no aconsegueix desactivar aquella pronunciament, malgrat el suplicatori l'euroordre semblaria condemnada a topar de nou contra la negativa del tribunal de Brussel·les.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont durant la roda de premsa aquest migdia al Parlament Europeu / Efe