Èxit de convocatòria i aclaparadora victòria del "sí" a Òrrius, un municipi del Maresme que ha matinat aquest diumenge, en el sisè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, per celebrar una consulta sobre si s'ha de fer efectiva o no la declaració d'independència de 2017. El petit municipi maresmenc havia convocat per a aquesta data assenyalada una consulta popular d'independència amb l'objectiu de "bellugar consciències" i sacsejar l'independentisme, segons l'alcalde de la localitat, Xavier Masgrau, de Junts. L'acció ha estat organitzada principalment per la plataforma Ò! República, però ha comptat amb el suport de l'Ajuntament, que va publicar un ban amb la convocatòria referendària, i ha facilitat un espai per a la votació. Els resultats d'aquesta consulta han estat aclaparadors. En total, han votat 2.110 persones, 2.086 de les quals han optat pel sí, un 98,8%. També hi ha hagut 11 persones que han votat no i 5 que han votat en blanc.

L'ambient ha estat reivindicatiu, però també ha estat festiu, amb una afluència massiva de veïns i també de persones foranes. La consulta ha permès el vot a tots els ciutadans de Catalunya, amb urnes diferenciades per als orriencs i la resta. Entre el públic també s'han deixat veure algunes figures destacades dintre del món independentista, com ara el president Quim Torra, l'activista Roger Español, que va perdre l'ull a causa de la violència policial d'aquell 1 d'octubre del 2017, i la diputada d'ERC al Congrés dels Diputats Montse Bassa, que ha anat acompanyada de l'equip local de la formació.

Als carrers s'han pogut observar nombroses banderes i pancartes independentistes que han acompanyat la reivindicació a les urnes. La votació ha començat a les 9.00 i s'allargarà fins a les 20.00. Els organitzadors han ofert les primeres dades de participació a les 14.00, quan s'ha sabut que ja havien votat un total de 1.362 persones, de les quals 154 són veïns del poble i 1.208 són de fora (Òrrius té menys de 800 habitants). Finalment, la xifra de votants s'ha elevat fins a les 2.110 persones. Alguns assistents han completat la jornada dirigint-se posteriorment a Barcelona a participar en les manifestacions i els actes polítics que s'han convocat a la capital catalana.

Finalment, la pregunta que han hagut de respondre els votants ha estat diferent de la prevista originalment, i el canvi ha estat ben rebut entre els votants per la seva senzillesa. "Vols fer efectiva la declaració d'independència proclamada al Parlament de Catalunya el 27 d'octubre de 2017?", amb dues opcions: sí i no.