El Govern de Salvador Illa continua completant el puzzle dels càrrecs polítics que conformen el sotogovern. L’últim nomenament que ha transcendit aquest dimarts és el de David Bonvehí, exlíder del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), que serà nomenat director general d'Economia Social i Cooperatives, segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat l'ACN. El Consell Executiu que es reuneix demà dimecres aprovarà el seu nomenament d’aquest càrrec que tornarà a dependre de Conselleria d'Empresa i Treball del govern de la Generalitat de Catalunya, que actualment és liderada per Miquel Sàmper.

Una llarga trajectòria política

David Bonvehí i Torras (Camps, Fonollosa, 1979) acumula una llarga trajectòria política abans d’arribar al càrrec de director general d’Economia Social i Cooperatives del Govern que presideix Salvador Illa. Va ser president del PDeCAT des del 22 de juliol de 2018 fins a l'octubre de 2023, quan la formació política es va dissoldre. Ha estat diputat del Parlament en tres legislatures consecutives, des del 2010 fins al 2017 (IX legislatura, 2010-2012, X legislatura, 2012-2015 i XI legislatura, 2015-2017). Les dues primeres formant part de les llistes de CiU i la darrera, a les de Junts pel Sí. Anteriorment, entre el 2004 i el 2007, va ser alcalde de Fonollosa (Bages), i entre el 2007 i el 2008 va ser president de CDC al Bages. Bonvehí va treballar com a advocat en els seus inicis professionals. Pel que fa a la seva trajectòria al PDeCAT, Bonvehí va ser nomenat Coordinador Organitzatiu del partit el 2016, des del 22 de juliol del 2018 fins a l’octubre del 2023 va ostentar la presidència, i el 28 d’octubre del 2023 va liderar la dissolució en un congrés extraordinari. Bonvehí també va adquirir vincles amb el món del cooperativisme quan va ser advocat de cooperatives com Llet Nostra, i ponent de la Llei de Cooperatives del Parlament.

El primer diputat en cadira de rodes

El gener del 2007, quan era alcalde de Fonollosa, David Bonvehí va patir un accident de tràfic que el va deixar amb una paraplegia a l’altura de la segona vèrtebra dorsal. Un accident que el va apartar temporalment de la política, donat que no es va presentar a la reelecció en les eleccions municipals del maig del 2007. Després d’un parell d’anys, però, Artur Mas, que en aquell moment era president de Convergència, el va convèncer per tornar a la política, i al 2010 Bonvehí va ser inclòs a les llistes de CiU i es va convertir en el primer diputat del Parlament de Catalunya en cadira de rodes, marcant una fita important en la representació de persones amb discapacitat en la política catalana. De fet, la seva presència al Parlament va propiciar una reforma significativa per fer accessible la seu del parc de la Ciutadella.

Eloi Serrano també optava al càrrec

Segons el jornal.cat, el diari especialista en l’economia social i solidària, el Govern tenia dos noms com a candidats per ocupar aquest càrrec, el de David Bonvehí i el d’Eloi Serrano per convertir-se en successor dels dos anteriors directors republicans, Josep Vidal i Juli Silvestre. Serrano és doctor en economia i història econòmica i és el director de la Càtedra d'Economia Social del Tecnocampus-UPF, i en l’àmbit polític és militant del PSC des del 2003 i es va presentar a les llistes de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya. Finalment, però, s’ha imposat l'opció de Bonvehí, que dependrà de Miquel Sàmper, un conseller que prové de Convergència i Junts per Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!