El govern espanyol ha nomenat l'exministra d'Educació i Formació Professional Isabel Celaá Diéguez ambaixadora d'Espanya davant la Santa Seu, en substitució de María del Carmen de la Penya, segons s'ha publicat aquest dimecres al Boletín Oficial del Estado (BOE). Celaá va abandonar el govern espanyol el mes de juliol després de la remodelació de Sánchez. Al llarg de la seva carrera política ha estat portaveu del govern espanyol, diputada del PSOE al Congrés dels Diputats en les XIII i XIV Legislatures i parlamentària pel mateix partit en el Parlament basc. També ha estat consellera d'Educació, Universitats i Recerca del País Basc, vicepresidenta del Parlament Basc i directora de gabinet del conseller de Justícia, Economia, Treball i Seguretat Social del Govern Basc, entre altres coses.
Confiança de Sánchez
El pas d'Isabel Celaá pel ministeri d'Educació va deixar com a principal petjada la reforma de la llei educativa, la LOMLOE (també coneguda com la 'llei Celaá'), que es va aprovar sense el consens general de la comunitat educativa. L'Escola Concertada va ser una de les més crítiques amb la reforma, en considerar que retalla la lliure elecció dels pares a l'hora de triar el centre per als seus fills. Catòlica practicant, l'exministra d'Educació ha estat mesos en la diana de la dreta espanyola per la llei d'educació amb la qual el govern espanyol va derogar la llei Wert i que, entre altres qüestions, ha llevat pes a l'assignatura de religió en el currículum escolar perquè no puntuava per a la nota mitjana ni per tenir una alternativa com succeïa fins ara.
El president d'Espanya, Pedro Sánchez, fa poc més d'un mes, ja va proposar renovar l'ambaixador espanyol davant del Papa. El cap de l'executiu espanyol havia suggerit a l'exministra Isabel Celaá com a nova ambaixadora al Vaticà. Tot i que Sánchez va tombar a Celaá en l'última remodelació de l'executiu central que va fer el juliol passat. Amb l'objectiu de renovar cares i rejovenir l'ala socialista del gabinet central. El president espanyol ja va oferir a Celaá un dels càrrecs més cotitzats de la carrera diplomàtica. L'exministra substituirà en el càrrec a María del Carmen de la Penya, una diplomàtica amb un ampli bagatge que la va portar abans a ser ambaixadora a Etiòpia, Seychelles, Djibouti, Qatar i com a Observadora Permanent davant la Unió Africana. La que ha estat la segona dona a representar a Espanya davant la Santa Seu.
Altres nomenaments
Celaá ja és el segon exministre que Sánchez posa al capdavant d'una ambaixada, ja que el passat mes d'octubre l'extitular de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, va ser nomenat ambaixador davant l'Organització de l'ONU per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco). El govern de Pedro Sánchez ha nomenat també ambaixadora d'Espanya a Dinamarca a la diplomàtica María Victoria González Román, que substituirà a Román Oyarzun Marchesi, que ocupava aquest lloc fins ara. Llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia, González Román va estar destinada en les ambaixades d'Espanya a Gabon, Bolívia, Bèlgica i República Txeca i va exercir els càrrecs de ministra consellera en la Missió Permanent davant l'ONU i Representant Permanent davant l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), amb seu a Viena. D'altra banda, a proposta del ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, l'Executiu ha nomenat ambaixador d'Espanya a Turkmenistan a Marcos Gómez Martínez, que fins ara era ambaixador a Colòmbia. Gómez Martínez és llicenciat en Dret per la Universitat Complutense de Madrid, ha exercit llocs en les direccions generals d'Europa i Assumptes Consulars, així com en el gabinet del ministre. Va ser també cònsol adjunt a Londres i cònsol general en Cantó (la Xina), a més d'ambaixador d'Espanya a Nova Zelanda, Fiji, Tonga, Samoa i les Illes Cook.