L'Audiència Provincial de Saragossa ha tancat aquest dijous el cas Ghali sobre l'hostalatge al líder del Front Polisario, i ha exculpat l'exministra d'Exteriors Arancha González Laya, segons ha informat la Cadena Ser. És un tancament provisional però a la pràctica és definitiu perquè si no hi ha més indicis no hi haurà res més per investigar. Laya estava sent investigada com a autora d'un presumpte delicte com a autora de prevaricació, falsedat documental i encobriment. Però el que diu el tribunal és que no hi ha cap d'aquests delictes. El magistrat ja va arxivar el cas contra el diplomàtic Camilo Villarino, però va deixar la porta oberta a jutjar l'exministra. El tribunal diu ara que el recurs presentat per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat a favor de González Laya té sentit perquè l'entrada d'Ibrahim Ghali a Espanya es va deure a una decisió política i no té transcendència penal en cap moment.
González Laya va permetre que el líder del Polisario fos acollit a Espanya per ser tractat de la covid, cosa que va provocar un conflicte institucional amb el Marroc. Al cap de pocs dies es va produir una invasió a la frontera de Ceuta, amb la tensió consegüent al govern espanyol entre el PSOE i Podemos. Arran d'això, finalment la ministra va ser destituïda el juliol del 2021. El govern del Marroc es va atribuir la caiguda de la ministra d'Afers Exteriors, després de la remodelació del govern espanyol per part del president Pedro Sánchez. Segons va explicar el diari L'opinion de Rabat, la destitució "es pot veure com un senyal d'apaivagament cap al Marroc", després de la qüestionada gestió de la ministra en la crisi diplomàtica oberta entre els dos països.
González Laia va assumir la direcció de la diplomàcia espanyola després de ser directora executiva del Centre de Comerç Internacional (ITC), l'agència de desenvolupament de Nacions Unides i l'Organització Mundial de Comerç (OMC) des de setembre de 2013. Va ser substituïda per José Manuel Albares, fins llavors ambaixador a París i home de la màxima confiança de Sánchez, que l'havia acompanyat com a assessor internacional des que aquest va arribar a la secretaria general del PSOE. La crisi del Marroc va ser la primera feina que trobarà sobre la taula, i va ser l'artífex de la represa de les relacions diplomàtiques, amb la decisió d'Espanya de lliurar el Sàhara Occidental a Rabat. La Moncloa, però, no sabia que en paral·lel el Marroc els espiava suposadament amb el programa Pegasus.