L'exministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, serà la nova presidenta del Consell d'Estat, després que aquest dijous renunciés al càrrec María Teresa Fernández de la Vega, segons ha avançat El País aquest diumenge. Actualment, Valerio és diputada per Guadalajara i des de febrer de 2020 presideix la comissió de seguiment dels Acords del Pacte de Toledo. El seu nomenament es farà efectiu en el pròxim Consell de Ministres d'aquest dimarts, i es deu a una triple condició, la de ser una jurista de prestigi, feminista i el seu compromís social al llarg de la seva trajectòria. 

Valerio ha assegurat que rep amb "immens honor" que el Consell de Ministres vagi a proposar-la com a successora de Fernández De la Vega al capdavant del Consell d'Estat. En declaracions a Europa Press, Valerio ha destacat que el Consell d'Estat és el màxim òrgan consultiu el país, regulat en la mateixa Constitució, per la qual cosa li "encantaria" assumir aquest càrrec, que afrontaria "com sempre, amb il·lusió i sentit de la responsabilitat". Tot i que, ha indicat que encara ho ha d'aprovar el Consell de ministres i "després va tot un procés, pel qual haig de comparèixer en la Comissió Constitucional del Congrés perquè votin sobre la meva idoneïtat i més tard el Consell de Ministres hauria de formular el nomenament", ha explicat.

Trajectòria 

Magdalena Valerio, nascuda a Càceres en 1959, va ser nomenada ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social entre 2018 i 2020 per Pedro Sánchez en el nou govern després de la sortida de Mariano Rajoy i és diputada del PSOE per Guadalajara en el Congrés dels Diputats. Així mateix, des de febrer de 2020 presideix la comissió de seguiment dels Acords del Pacte de Toledo. 

Abans d'ocupar la cartera ministerial, Valerio va exercir diversos càrrecs en l'Administració de Castella-la Manxa. Com a consellera de Treball i Ocupació, entre 2005 i 2007; consellera de Turisme i Artesania de 2007 a 2008 i consellera de Justícia i Administracions Públiques, entre 2008 i 10. També va ser diputada nacional en la X legislatura, des de 2011 fins a 2016, i abans va exercir com a portaveu adjunta del Grup Socialista del Congrés des del setembre de 2014 a octubre de 2015, i com a portaveu adjunta de la Comissió de Seguiment i Avaluació dels Acords del Pacte de Toledo entre gener de 2012 i setembre de 2014.

Juntament amb ella formen part del Consell d'Estat figures com Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón, pare de la Constitució; l'exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, i l'expresident del Cercle d'Economia, Antón Costas, entre altres. 

Renúncia de Fernández de la Vega

María Teresa Fernández de la Vega va renunciar aquest dijous a la presidència, que també s'haurà de confirmar a la reunió del Consell de Ministres el pròxim dimarts. La dimissió es produeix després de complir el compromís adquirit amb Pedro Sánchez d'estar quatre anys al capdavant del Consell d'Estat, així com de portar a terme una sèrie de reformes com la digitalització i la transparència de la institució. De la Vega es quedarà com a consellera vitalícia, ocupant la plaça que ha deixat vacant per motius personals la catedràtica d'Ètica de la Universitat de Barcelona, Victoria Camps. 

De la Vega va arribar a la presidència del Consell d'Estat l'any 2018, substituint José Manuel Romay Beccaría. Va ser la primera dona que va obtenir un lloc permanent a la institució i com a presidenta va defensar l'estat d'alarma aprovat pel govern de Sánchez davant la pandèmia de la covid-19. Un estat d'alarma que, finalment, va acabar tombant el Tribunal Constitucional. De la Vega va defensar que es tractava d'una mesura constitucional i necessària, ja que "el règim actual d'eventual restricció del dret de la norma en projecte estableix s'ajusta a les exigències de la jurisprudència constitucional, en orientar-se a la protecció de la integritat física i de la salut de les persones, configurant-se, a més, com una mesura necessària per a la consecució de la finalitat perseguida per la norma, que no és una altra que evitar la propagació d'una malaltia contagiosa greu".