Enmig de la confusió que hi ha sobre si en la detenció del president Carles Puigdemont hi van participar policies espanyols, i per tant el govern espanyol, també ha començat a posar-se sobre la taula quin paper hi pot haver tingut l'ambaixador d'Espanya a Itàlia, Alfonso Dastis. L'ambaixador era el ministre d'Afers Exteriors durant el govern de Mariano Rajoy el 2017, quan es va celebrar el referèndum de l'1-O i el Parlament va aprovar la declaració d'independència.
Dastis va ser nomenat ambaixador a Itàlia per Josep Borrell, durant la seva etapa de ministre d'Afers Exteriors, i es dona per fet que en la seva designació va influir el fet que es va posicionar amb vehemència contra el procés independentista. De fet, Dastis es trobava "pendent de destinació" en el Ministeri d'Afers Estrangers des que va ser substituït al capdavant del departament precisament per Borrell.
Durant els fets del 2017 i l'aplicació del 155, Dastis va ser un dels ministres més abrandats contra la independència de Catalunya. L'exministre es va indignar quan la llavors ministra de Justícia alemanya Katarina Barley, va titllar –en una entrevista al diari Süddeutsche Zeitung– "d'absolutament correcta" la decisió del Tribunal Superior d'Schleswig-Holstein de deixar en llibertat Carles Puigdemont i descartar el delicte de rebel·lió. "He vist la síntesi publicada a la premsa i em semblen declaracions desafortunades, perquè l'euroordre es va establir a la Unió Europea per abordar aquestes qüestions entre jutges, separant-ho de les opinions polítiques", va dir el ministre amb cara de circumstàncies.
El 2018 Dastis estava desesperat amb Puigdemont i va donar un toc d'atenció als diplomàtics espanyols per la seva "passivitat a l'hora de combatre l'ofensiva internacional que veia en el president a l'exili. El llavors ministre va convocar una cimera d'ambaixadors espanyols, organitzada pel ministeri, per avaluar les conseqüències del Brexit a la Unió Europea. Però allà el secretari d'Estat d'Afers Exteriors, Jorge Toledo, va transmetre a tots els diplomàtics la preocupació del ministeri i el govern espanyol "pels efectes de la propaganda independentista a l'exterior".
L'obsessió de Dastis amb la pedagogia de Puigdemont a l'exterior, va arribar al punt d'oferir 12.000 euros a corresponsals per parlar bé d'Espanya. Es tractava dels Premis de Periodisme Palacio de Viana, que pren el nom de la residència oficial del ministre espanyol d’Exteriors, i que estaven dotats amb 36.000 euros en la seva primera edició, amb tres premis dotats amb 12.000 euros cadascun.
Quan Puigdemont es va exiliar finalment a Bèlgica, Dastis va llançar la tovallola de forma displicent. "Ell mateix. Si prefereix continuar gaudint de l'òpera i del bon temps a Bèlgica, millor per a ell", va deixar anar. Potser desconeix que a Bèlgica el cel tendeix ser grisós i ennuvolat, a diferència de Roma.
Potser ja sàpiga, però, que com ja deia Josep Pla Catalunya és la província més occidental d'Itàlia.