Josep Asensio, un advocat que va ser mosso d'esquadra durant 21 anys, és el ciutadà que ha provocat la suspensió cautelar de l'ajornament de les eleccions catalanes del 14F en impugnar, a títol particular, el decret del Govern davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
Asensio signa el primer escrit que va sol·licitar al TSJC mesures cautelaríssimes per frenar l'ajornament de les eleccions catalanes, una iniciativa a la qual un dia després s'ha sumat la formació extraparlamentària Esquerra en Positiu.
Aquest advocat, que és llicenciat en Filologia Hispànica i actualment estudia Telecomunicacions, ha provocat aquest matí la decisió de l'alt tribunal català de mantenir provisionalment la cita electoral el 14F, en una iniciativa que assegura que no ha estat inspirada per cap entorn polític.
Trajectòria de querelles
El 2017, Josep Asensio va presentar una querella per prevaricació davant el Tribunal Suprem -posteriorment arxivada- contra la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela arran de la seva decisió d'enviar a presó preventiva els presos polítics. En el marc del procés, també va acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per denunciar la destitució de Carles Puigdemont i el seu Govern amb l’article 155.
Asensio també va interposar el 2014 una querella contra la família Pujol en la causa que va obrir una jutge de Barcelona per esbrinar l'origen de la seva fortuna, poc després de la carta de confessió de l'expresident de la Generalitat, un procés en el qual, com la majoria d'acusacions populars, va acabar desistint d'exercir accions penals.
El 2001, quan encara exercia de mosso d'esquadra, es va querellar contra l'exdirector general de Seguretat Ciutadana de la Generalitat Xavier Martorell -un cas que va acabar arxivat-, per dictar instruccions que afectaven al funcionament intern dels Mossos d'Esquadra.
En una entrevista a l'emissora Rac1, Asensio ha recalcat avui que no hi ha "ningú", cap partit ni entorn polític, darrere de la seva iniciativa, i ha explicat que ha impugnat el decret del Govern perquè entén que no és un instrument legal per suspendre les eleccions, atès que cap de les lleis que regulen els comicis preveuen una pandèmia com a motiu d'ajornament.