“No reconec cap d’aquestes gravacions, absolutament cap”. Primeres compareixences a la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats sobre l’operació Catalunya. L’exnúmero dos de Jorge Fernández Díaz al Ministeri de l’Interior com a secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ha negat que sigui ell qui parla als àudios de José Manuel Villarejo que han transcendit en els últims mesos i que va publicar ElNacional.cat el gener. “No em reconec en cap enregistrament dels que vostè esmenta”, ha afirmat en reiterades ocasions. I el mateix argument ha fet servir per espolsar-se les responsables sobre la notícia que va publicar ahir ElNacional.cat referent al fiscal José Grinda González, investigat per pedofília i protegit per acusar CDC: s’ha limitat a contestar que “si es van esborrar proves, serà una qüestió que hauran de dilucidar els òrgans judicials” i ha reiterat que no reconeix les gravacions. Durant el torn del PP, ha negat categòricament que el Ministeri de l’Interior impulsés l’operació Catalunya: “No va existir una trama parapolicial, no es correspon amb la realitat”. Més tard, ha sigut el torn d’Eugenio Pino, exDAO de la policia espanyola, que s’ha negat a donar explicacions sobre l’operació Catalunya.
🔍 Tota la investigació d’ElNacional.cat sobre els Papers de l’operació Catalunya
📝 Eugenio Pino es nega a declarar al Congrés sobre l’operació Catalunya: “És una comissió política”
El diputat de Junts Josep Pagès li ha preguntat si ell era present en “reunions que es van organitzar amb els seus superiors polítics i amb els seus subordinats jeràrquics” per fer front a l’independentisme. “Repetidament, apareix en les famoses notes de Villarejo i en els seus enregistraments que vostè participava en reunions d’aquest tipus”, ha relatat el parlamentari. I ha esmentat una conversa entre Villarejo i Martínez en la qual el comissari jubilat li advertia que venien “moments durs” i li demanava tenir un “equip de gent honesta, seriosa i dura per a aquests fills de puta dels catalans”. La resposta de Francisco Martínez ha estat anar-se’n per la tangent: “No faré declaracions que puguin comprometre el meu dret de defensa. Sí que li dic, amb tot el respecte, que no sé si el deixa molt bé a vostè utilitzar gravacions i apunts del senyor Villarejo. No reconec cap d’aquests enregistraments, absolutament cap”. Francisco Martínez estava obligat a comparèixer al Congrés perquè així ho estipula la Constitució, però, com que està imputat en tres causes judicials (malgrat que cap afecta l’operació Catalunya), tenia dret a no respondre per no declarar en contra seva (que és un dret constitucional).
Josep Pagès també l’ha interpel·lat per un àudio del 2014 en el qual Villarejo “li plantejava la necessitat de traslladar a Rajoy informació sobre les actuacions”. La resposta de Martínez, la mateixa: “Reitero que, per raons de defensa i protecció processal, no li contesto, però no em reconec en cap de les gravacions que vostè esmenta”. Així mateix, Francisco Martínez ha defensat que el govern espanyol “actuï” quan “s’identifica un risc que comprometi principis constitucionals o l’ordre constitucional des del punt de vista de la seguretat pública que pugui suposar delictes”. També li han preguntat sobre si tornaria a acceptar el càrrec de secretari d’Estat de Seguretat. “Què vulgui que li digui?”, ha contestat en una primera ocasió. I més tard ha reconegut que li ha sortit “molt car”.
“Si es van esborrar proves, serà una qüestió que hauran de dilucidar els òrgans judicials”
Durant la seva intervenció, el diputat de Junts ha posat a sobre de la taula els àudios que va publicar ahir ElNacional.cat que revelen que Francisco Martínez va veure el sumari i la investigació on va ser identificat el fiscal José Grinda, investigat per pedofília. I les proves van acabar desapareixent. «Ho vaig veure al seu dia, el sumari amb les descàrregues i el seu nom i la seva direcció. I tot això va desaparèixer. Això no m’ho han explicat ho he vist jo», va assegurar en un àudio a què va tenir accés aquest mitjà. I Josep Pagès li ha preguntat directament sobre aquesta qüestió: “Considera que l’esborrament de les proves contra Grinda d’un sumari de pedofília tenen alguna cosa a veure amb l’actuació d’aquest fiscal, que es va dedicar a perseguir amb especial aversió CiU i la família Pujol i va participar en el tancament de la Banca Privada d’Andorra ordenant a un comissari de la Policia Nacional fer arribar al FinCen la informació falsa al sobre el blanqueig de capitals de la BPA? Nega aquesta afirmació?”.
📝 Un fiscal investigat per pedofília va ser protegit per acusar CDC, segons àudios de l’operació Catalunya
Tanmateix, Francisco Martínez no ho ha donat per bo: “Vostè diu que hi ha unes gravacions que jo no reconec”. I s’ha limitat a afirmar que “si es van esborrar proves, serà una qüestió que hauran de dilucidar els òrgans judicials”. “Tampoc no sé gaire bé com connecta vostè això amb la intervenció de la BPA. La intervenció d’un banc no la fa ni la Fiscalia ni, per descomptat, el Ministeri de l’Interior, evidentment”, ha esgrimit. “Estem parlant de coses tan serioses que no seré jo qui es pronunciï sobre això”, ha conclòs.
“Els cossos policials han d’actuar amb autonomia respecte als responsables polítics”
Interrogat per Pilar Vallugera, ha assegurat que no li consta que existeixi el Deepstate i ha assenyalat que els cossos policials, en la seva operativa, “han d’actuar amb autonomia respecte als que en cada moment són responsables polítics”. La diputada d’ERC també l’ha interrogat si l’independentisme és un “risc”. Martínez ha sostingut que “plantejat com a opció política” en el marc del Congrés i pels “procediments que existeixen per reformar la Constitució”, és una posició “legítima”, encara que ell s’hi trobi “absolutament allunyat”. Ara bé, ha afegit: “L’independentisme plantejat incomplint la Constitució, les lleis i les sentències del Suprem entenc que és un delicte”. “Hi ha una part que té a veure amb l’incompliment de resolucions judicials i la transgressió de la llei i això pot ser un delicte i, per tant, és una amenaça, però no penso que sigui una amenaça que vostè sigui independentista”, ha reblat.
Així mateix, Francisco Martínez ha esgrimit que, com a secretari d’Estat de Seguretat, no li “corresponia” analitzar la “fiabilitat” de les fonts, ja que és una qüestió que entrava al “terreny operatiu”. “Si hi ha hagut fonts poc solvents o que no han donat la informació adequada, es dirimeix dins del procés judicial, que té moltes formes”, ha conclòs en ser preguntat per l’informe fals sobre Xavier Trias.