La comissió de l’operació Catalunya comença a caminar. Aquest dijous ha fet el primer pas en ferm amb l’aprovació de vint compareixences, pactades entre el PSOE, ERC i Junts, i del pla de treball que van presentar el PSOE i Sumar el mes de març. L’objectiu és clar: “Investigar les actuacions del Ministeri de l’Interior durant el govern del PP” en relació amb les “presumptes irregularitats que vinculen alts càrrecs i comandaments policials”, així com la seva “relació amb possibles entramats privats o grups de pressió”, la “possible intromissió a la sobirania d’altres països” i les “connexions d’aquesta trama amb l’anomenada operació Catalunya”. Així ho ha aprovat la comissió, a porta tancada, amb el suport del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu i el PNB (els jeltzales s’han abstingut en la votació de les compareixences). Ara bé, la gran incògnita que s’ha resolt avui ha sigut el nom de les persones que, d’entrada, hauran de comparèixer al Congrés dels Diputats per parlar sobre l’operació Catalunya: responsables polítics, responsables policials, responsables de la Banca Privada d’Andorra i víctimes.

📝 La comissió de l’operació Catalunya citarà Rajoy, Cospedal, Fernández Díaz, Mas, Junqueras i Trias

 

I de la sessió d’aquest dijous també n’han sortit les primeres concrecions del calendari. La primera data serà el dimarts 15 d’octubre al matí i l’encarregat d’obrir foc a la comissió serà Francisco Martínez, que va ser mà dreta de Jorge Fernández Díaz al Ministeri de l’Interior com a secretari d’Estat de Seguretat entre el gener del 2013 i el novembre del 2016. Segons va explicar ElNacional.cat als Papers secrets de l’operació Catalunya, l’excomissari José Manuel Villarejo assegurava l’any 2016 que Francisco Martínez li tenia pànic perquè estava convençut que disposava d’informació sobre les activitats que havien compartit i que això el podria portar a la presó. Malgrat que Martínez va assegurar a RAC1 que l’operació Catalunya no va existir i que totes les investigacions contra el procés van ser dins de la legalitat, apareix repetidament als àudios sobre la guerra bruta contra l’independentisme com un dels principals interlocutors de Villarejo.

El 15 d’octubre també se citarà Eugenio Pino, exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional, que és l’únic condemnat per l’operació Catalunya. El maig del 2022 va ser condemant a un any de presó per un delicte de revelació de secrets per lliurar a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) i al CNI una memòria USB amb dades personals i empresarials per a la causa relativa a la família de l’expresident català Jordi Pujol. Pino està estretament relacionat amb l’excomissari Villarejo, que era el seu subordinat. El passat mes de gener, Eugenio Pino, va negar l’operació Catalunya i va catalogar-la de “cuento chino”.

Mariano Rajoy tancarà les compareixences previstes ara com ara a principis del 2025

Un dels plats forts de la comissió d’investigació serà la compareixença de Mariano Rajoy, que es produirà després que el PSOE hagi aixecat el vet que va imposar la passada legislatura. Ara bé, queda reservada pel final. De les vint compareixences que s’han aprovat, i que es poden ampliar posteriorment, la de l’expresident del govern espanyol serà l’última i, segons els càlculs que es fan al si de la comissió d’investigació, es produirà a principis de l’any que ve. La comissió té la voluntat de citar dos compareixents en cada sessió de la comissió, cosa que allargarà els treballs cinc o sis mesos. Per tant, Rajoy haurà de donar explicacions aproximadament un any després que ElNacional.cat revelés documents secrets que incriminen el seu executiu en l’operació Catalunya i confirmen la seva implicació en l’espionatge a polítics i empresaris catalans.

Però és més: juntament amb Rajoy, quedaran previsiblement per al 2025 les compareixences de Xavier Trias (exalcalde de Barcelona), Oriol Junqueras (exvicepresident català i exlíder d’ERC) i Artur Mas (expresident de la Generalitat). Si es manté la lògica de celebrar dues compareixences en cada sessió de la comissió, Mas i Rajoy podrien haver d’acudir al Congrés el mateix dia. Està per veure.

Marcelino Martín Blas i Celestino Barroso compareixeran el 31 d’octubre

Més dates confirmades. El dijous 31 d’octubre hauran de comparèixer Marcelino Martín Blas, ex cap de la Unitat d’Afers Interns de la policia espanyola, i Celestino Barroso, agregat del Ministeri de l’Interior a l’ambaixada d’Andorra i ex inspector en cap de la policia espanyola, Celestino Barroso. Martín Blas va assegurar fa set mesos que l’exlíder del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, coneixia els informes falsos contra Artur Mas i Jordi Pujol. En una entrevista a Catalunya Ràdio, va relatar que la denominada operació Catalunya en realitat es deia Projecte Barna i es va iniciar el novembre del 2012 per Sánchez-Camacho i Villarejo. Consistia a desprestigiar Jordi Pujol, Artur Mas i Felip Puig, aleshores dirigents de CiU, amb un informe dient que tenien comptes bancaris ocults a Liechtenstein. Era just abans de les eleccions al Parlament del novembre del 2012, en les que CiU va apostar pel dret a decidir, motiu pel qual es volia desprestigiar els seus líders. Fa set anys, en la comissió d’investigació del Parlament, ell mateix va reconèixer que algú va posar “sal i pebre” a l’informe apòcrif de la UDEF, el suposat esborrany elaborat per la unitat de delinqüència econòmica i financera del cos policial sobre presumptes comptes d’Artur Mas a Suïssa (que eren falsos), que va publicar el diari El Mundo en plena campanya electoral el 2012.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!