La ironia i enviar missatges subliminars són el modus operandi preferit de Gonzalo Boye, l'advocat del president a l'exili Carles Puigdemont. L'altaveu del lletrat acostuma a ser la plataforma X (antic Twitter), on té més de 245.000 seguidors que aplaudeixen les seves piulades, com la que ha publicat aquest dimecres al matí, quan la fugida de Puigdemont el dia de la investidura de Salvador Illa i la incapacitat dels Mossos d'Esquadra per detenir-lo, encara són el tema estrella. "Els actes de desobediència civil tenen això... primer no s'entenen, després s'intenten ridiculitzar i, finalment, acaben donant els seus fruits".

Boye no diu explícitament dels actes de qui parla, però amb molta probabilitat fa referència al seu representat, el president a l'exili. Puigdemont va reaparèixer dijous passat al matí a l'Arc de Triomf de Barcelona després de gairebé set anys a l'exili a Bèlgica, i ho va fer reivindicant el seu retorn: "Avui he vingut aquí per a recordar-los que encara som aquí, perquè no tenim dret a renunciar". Després d'aquest acte, el dirigent independentista va desaparèixer i, malgrat l'operació Gàbia dels Mossos per detenir-lo i impedir que sortís del país, Puigdemont va aconseguir escapar sense que ningú el veiés. Just l'endemà, el divendres 9 d'agost, Boye va assegurar que el president a l'exili es trobava fora de l'estat espanyol, concretament a Waterloo, on hi ha la Casa de la República.

Les crítiques

Just l'endemà de la desaparició, l'exconseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va denunciar que l’actitud de Junts i de l’entorn del president a l'exili era un intent de “dinamitar” i “deslegitimar” el ple d’investidura de Salvador Illa. En una roda de premsa, Elena va dir que el dispositiu dels Mossos “no estava preparat per a un comportament tan impropi” de Puigdemont, que va desaparèixer just després del seu discurs al passeig de Lluís Companys. Elena va criticar els “atacs injustos i falsos” contra l’operatiu policial. Segons ell, també es va voler fer un “atac” contra el Govern en funcions per “fer-lo còmplice” de “l’espanyolisme”. El conseller va acusar Puigdemont i Junts de cometre un “error estratosfèric” i sense “mentalitat d’estat”. Són crítiques com aquesta a les que Boye es refereix quan parla d'aquests actes de desobediència civil que després "s'intenten ridiculitzar". Aquest dimarts s'expressava en una línia molt semblant el secretari general de Junts, Jordi Turull, qui lamentava el dispositiu policial desplegat per a la seva detenció i el qualificava de "lamentable". "És molt trist que alguns dirigents polítics acabin el seu mandat d'aquesta manera", va sentenciar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!